Saturday, 27 June 2020

P-3 Television

0 comments

P-3 Television
-Roald Dahl

Q. 1. Who wrote the poem ‘Television?

Ans. Roald Dahl.

Q. 2. What does the poet call ‘an idiotic thing?

Ans. The television.

Q. 3. What better option does the poet suggest to watching television?
Ans. Reading books.

Q. 4. What hypnotizes the children?

Ans. The ghastly junk that appears on the screen of the television.


Q. 5. How should we entertain our children?

Ans. With good books.

Q. 6. What should we replace the television with?
Ans. With a lovely bookshelf.

Q. 7. What will the children learn in the absence of the absence of the television?

Ans. Reading books. The, according to the poet, should not be allowed to go near the television.

Q. 8. Who, according to the poet, should not be allowed to go near the television in any case?
Ans. The children.

Q. 9. Why do the children keep staring at the television screen for hours?
Ans. Because they get hypnotized by the ghastly junk that appears on the screen.

Q. 10. What harm does the television do to the children?
Ans. It kills all the mental faculties of a child.


11. What would be the reaction of the children if television is taken away from them?
Ans. They can cry and yell against it.


Q. 12. How would the children then look at the television when they started finding enjoyment in reading books?
Ans. They would look at the television as a repulsive thing.



Ans1. Because it takes them away from the study.


Ans2 That better option is to read more and more reading books.


Ans3 Because they sit and stare at the television screen for a long time. They are forgetting their studies.

Ans4 The damages are as follow-
1. It is harmful for the eyes.
2. It keeps the children away from reading books.
3. It makes the brain of the children dull.


Ans5 We should replace the television with good books. We should give them different story books.

Ans6 We should replace the television with good books. We should give them different story books.

Ans7 The children will learn to read interesting story books and enjoy them in the absence of television.


Ans2 Matching-
1. It rots the sense in the head.
2. It kills imagination dead.
3. It clogs and clutters up the mind.
4. It makes the child so dull and blind.
5. His brain becomes as soft as cheese.
6. His power of thinking rust and freeze.
7. He cannot think he only sees.


Ans3 Rhyming words-
1. Cheese Freeze
2. Understand Fairyland
3. Install Wall
4. Learned Concerned
5. Let Set
6. Drunk Junk
7. Punch Lunch
8. Sink Think
9. Mind Blind
10. Say Away
11. Contented Invented
12. Know Slow
13. Entertain Explain
Fear not, ---------something to read.


Ans1 The poet is talking about the fear of entertainment. If parents throw away the television the children will become restive. (bycYn)


Ans2 Because they will have nothing to do.


Ans3 The word ‘need’ conveys in these lines necessity of reading books. Rhyming scheme-aaa, bbb His brain becomes as soft as cheese-figure of speech is ‘simile’.



3. Television
Fear not, because we promise you
That, in about a week or two
Of having nothing else to do,
They’ll now begin to feel the need
Of having something to read.



Q1. Name the poem and the poet.
Ans. the name of the poem is ‘Television’. The name of the poet is ‘Roald Dahl’.

Q2. What is the ‘fear’ the poet is talking about?
Ans. The fear is about how the children would behave if television is taken from them.

Q3. Why do you think the children will start reading the book?
Ans. The children will start reading the book for joy in absence of television.

Q4. What does the word ‘need’ convey in these lines?
Ans. It is about the need of books to read in absence of television.