Friday, 26 June 2020

P-1 LINES WRITTEN IN THE EARLY SPRING

0 comments

P-1 LINES WRITTEN IN THE EARLY SPRING
-WILLIAM WORDSWORTH

1. Who wrote the poem 'Lines Written in Early Spring'?

Ans. William Wordsworth.


2. Where is the poet sitting in the poem 'Lines Written in Early Spring?

Ans. In a grove.

3. What does the poet hear?

Ans. Numberless sweet sounds.

4. How is the mood of the poet?

Ans. He is in a happy and sweet mood.

5. Where do the pleasant thoughts lead the poet to?

Ans. To sad thoughts.

6. What are the 'fair works of nature referred to in this poem?

Ans. The various beautiful objects in-the world of nature.

7. Why is the poet grieved?

Ans. To think what man has made of man decades TREBA

8. What type of plant is ‘primrose'?

Ans. A wild plant that has pale flowers in spring.

Q. 9. What is the faith of the poet?
Ans. That nature is a living thing.

Q. 10. What confirmed the poet's faith?

Ans. The joyful state of the natural objects.

11. What is the holy plan of nature, according to the poet?

Ans. That all her creations should live in peace and harmony.

12. What did the movement of the birds indicate in this poem?

Ans. That they were in a happy mood.





Ans1. The moment is sweet when poet thinks of the fair works of the nature and the moment is bitter when he thinks of actions of man.


Ans2. The poet believes in the simple language. The words used in the poem are simple. The sentences are also simple and short.


Ans3. Poet says that nature is full of life. It provides beauty to the man’s eyes and joy to his soul.


Ans4. The poet laments (du`K) the neglect of nature by man. .


Ans5. The poet glorifies nature by presenting it as a living being.


Ans6. ‘To her fair works did Nature link……?’


Ans7 CENTRAL IDEA- ‘Lines Written in Early Spring’ is a very beautiful poem by William Wordsworth. It gives a very good message. It tells us that nature is full of life and beauty. Plants, flowers and birds add to the beauty of the nature. But man has become greedy .He is ignoring nature and running after material things. The poem conveys the idea that we should be grateful to nature for its gifts to us. We should develop true love for nature.

Q-2 Rhyming words
Reclined mind find rewind
Link think sink stink
Measure pleasure treasure leisure
Sent lament tent cement

Q-3 Comprehension
To her fair works--------------man has made of man.


Ans1 Human, souls and heart are the fair works of nature.


Ans2. Because man has harmed mankind by ignoring nature and running after material things.

Ans3 William Wordsworth wrote these lines. Name of the poem is
’Lines Written in Early Spring’.

Ans4 link-think and ran-man


Ans5 It me that man’s separation from nature grieved the poet’s heart. This separation is the cause of all evils and ills in the world of man.



1. Lines Written in Early Spring
The poem ‘Lines Written in Early Spring’ is written by William Wordsworth. The poem emphasizes on man’s lost happiness
and bond with nature. Man has become greedy for materialistic things. He is running away from nature and its beauty. So if
man wants to regain his happiness he must be a part of nature’s holy plan.
To her fair works did Nature link
The human soul that through me ran;
And much it grieved my heart to think
What man has made of man

Q1. Give the name of the poem and the poet.

Ans. the name of the poem is ‘Lines Written in Early Spring’. Name of the poet is ‘William Wordsworth’.

Q2. Why is the poet grieved?

Ans. The poet is grieved to think what man has made of man.

Q3. What are the fair works of nature are referred to in the stanza?

Ans. ‘Fair works’ refers to beauty of the nature.

Q4. List two pairs of rhyming words in the stanza.

Ans. the rhyming words are- link-think; ran-man.