Monday, 8 June 2020

LESSON: THE TIGER IN THE TUNNEL

0 comments

LESSON: THE TIGER IN THE TUNNEL



Q. 1. Who wrote the story, 'The Tiger in the Tunnel’?
Ans. Ruskin Bond.



Q.2. Who was Baldeo?
Ans. A watchman at a small railway station.

Q. 3. What was there at the back of that small railway station?
Ans. There was a thick forest at its back.

Q.4. What was there next to that small railway station?
Ans. Next to this station there was a deep cutting that led to the tunnel.

Q. 5. What job did Baldeo do at the station?
Ans. He did the job of giving signals whether the tunnel was clear or not.

Q. 6.  Who was Tembu?
Ans. He was Baldeo's son.

Q. 7. How old was Tembu?
Ans. He was twelve years old.

8. Who took over the responsibility of Baldeo's family after his death?
 Ans. His son Tembu.
Q. 9. What work did Tembu do to earn his living after his father's death?
Ans. He started working in place of his father at the same station.

10. What did Baldeo pride himself in?
Ans. A small axe that was deadly in use.


Ans1 One was the shrill cry of cicada and the other was hammering of woodpecker.

Ans2 His first duty was to show signal to the trains and second duty was to see that lamp was burning at night.

Ans3 Because their small rice fields did not provide them with more than a bare living.

Ans4 There was no moon in the sky and there was deadly stillness in the surrounding jungle.

Ans5 It was fragile to look at but deadly when in use.

Ans6 Beldeo heard a low grunt at the cutting and he was sure that only a tiger could make such a sound.
Ans7 Because he knew that in dark the tiger would be more surefooted and would soon be upon him from behind.

Ans8 Baldeo drove his axe with true aim. The axe caught the tiger on the shoulder and severed its leg. The axe remained stuck in its bone Baldeo was without weapon. The tiger sprang upon Baldeo. It was all over in a few minutes.

Ans9 After tearing Beldeo’s body, it began to lick its wounded leg. Meanwhile the train approached there. The tiger got no chance to take a flight in the cutting. Its body was mangled by the train.

Ans10 After his father’s death. The responsibility of Tembu’s mother and sister fell on his shoulders.

Long Q/A

Ans1 Beldeo was a watchman at a remote rural train. His first duty was to show signal to the trains and second duty was to see that lamp was burning at night. He had taken up this job because their small rice fields did not provide them with more than a bare living. He lived with his family in a small tribal village. He had a small axe. He used it with skill against wild animals. One night, he sighted a tiger. He tried to fight it with his axe but failed. And the tiger tore his body.

Questions 1 – 10

Compete the sentences below:

Write NO MORE THAN TWO WORDS to
Answer.

 Badeo was a 1 ________.
 His duty was to ensure that the tunnel was free of any 2 ___________.
 Tembu was 3 ________ year old.
 He also helped in the 4 ____________.
 Tembu’s mother and 5 _____________ were usually alone at home.
 They lived in a small 6 ___________ village.
 The village was 7 ______________ from the station.
 They owned small 8 _______________ fields.
 Badeo worked as a 9 _____________ at a 10 ___________ signal stop.


READING (PASSAGE)

Baldeo, the watchman, was awake. He stretched himself, slowly unwinding the heavy shawl that covered him like a shroud. It was close on midnight and the chill air made him shiver. The station, a small shack backed by heavy jungle, was station in name only, for trains only stopped there, if at all for a few seconds before entering the deep cutting that led to the tunnel. Most trains merely slowed down before taking the sharp curve before the cutting. Baldeo was responsible for signaling whether or not the tunnel was clear of obstruction, and his hand worked signal stood before the entrance. At night it was his duty to see that the lamp was burning, and that the overland mail passed through safely.

Questions 1 – 5

Do the following statements agree with the writer in the Reading Passage?

Write TRUE, if the statement is true.
Write FALSE, if the statement is false.
Write NOT GIVEN, if the statement is not given.

1 There was a dense jungle behind the station.
2 The station was widely known.
3 The trains passed through the tunnel only at midnight.
4 Badeo stood before the entrance of the tunnel to give signal.
5 Badeo’s duty was to keep the amp burning the whole day.

Questions 6 – 10

Choose the correct option letter A, B or C.

6 He stretched himself, slowly unwinding the heavy shawl.
The word ‘unwinding’ here me
Ans
A relaxing                            B removing              C wrapping

7 It was close on mid night.
The phrase 'close on' me
Ans
A almost                               B strictly                              C after

8 A ______ end to the tunnel.
A deep cutting                   B forest                                C sharp curve

9 The over and mails went through the _______ at night.
A entrance                          B tunnel                               C station

10 The station was a small ___________.
A house                                B hut                          C building