Sunday, 24 May 2020

The Echoing Green

0 comments

3. The Echoing Green

‘The Echoing Green’ is written by William Blake. The poem tells about three stages of life. The first stage is childhood. Rising sun, singing birds, playing children share idea of childhood playfulness. The second stage is maturity. The old people in the ground remember their past. They feel themselves in playing children. Sun set, darkness, games coming to an end suggest death, the last stage of life.


The sun does arise , and make happy the skies, the merry bells ring, to welcome the spring
The skylark and thrush, the birds of the bush, sing louder around, to the bells’ cheerful sound
While our sports shall be seen on the Echoing Green

Q1. Name the poem and the poet.
Ans. The name of the poem is ‘The Echoing Green’. The Poet is William Blake.

Q2. How can you say that the mood in the poem is happy and carefree?
Ans. Playing children, singing birds, ringing bells to welcome spring signify the happy and carefree mood.

Q3 Name the birds which sing to welcome the spring.
Ans. The birds are – The skylark and the thrush.

Q4. What purpose does the ringing of the merry bells serve in the poem?
Ans. The merry bells are ringing to welcome the spring.



Till the little ones weary, no more can be merry; The sun does descend, and our sports have an end.
Round the laps of their mothers, Many sisters and brothers, Like birds in their nest, are ready for rest And sport no more seen, on the darkening Green.

Q1. Name the poem and the poet.
Ans. The name of the poem is ‘The Echoing Green’. The Poet is William Blake

Q2. Name the things that take rest at the end of the day.
Ans. children, birds, men and women take rest at the end of the day.

Q3. What do the words weary, descend, end and rest
suggest?
Ans. The words suggest that all the activities in the ground are coming to an end

Q4. Why has the Echoing Green become darkening Green?
Ans. The children stop playing with Sun set. It makes the echoing green the darkening green.

Q5. Which figure of speech has been used in the above line in bold letters?
Ans. Similie.

The poem traces the development of human life through different stages. The Green is an open green space. It becomes alive with the cheerful shouts of children and the songs of birds. As the children play, the old people rest under an oak tree. When they see children play, they are reminded of their own childhood. They forget the problems of their day-to-day life. After the fun-filled day, the children return home at sun-set. They go into the protective laps of their mothers. They are but fulfilled.


THE ECHOING GREEN     BY-   WILLIAM BLAKE

        This is a very beautiful poem by William Blake. It gives a very good message. Poem describes the three stages of life- childhood, old age and death.

The Sun does arise
And make happy the skies,
The merry bells ring
To welcome the Spring,
The skylark and thrush,
The birds of the bush, Sing louder around
To the bells' cheerful sound,
While our sports shall be seen
On the Echoing Green.

Questions:
1. Name the poet.
1. The name of the poet is William Blake.

2. Name the birds which sing to welcome the spring.
2. The names of bird are 'skylark' and 'thrush'.

3. What purpose does the ringing of the merry bells serve in the poem?
3. The merry bells ring to welcome the spring season.

4. How can you say that, the mood in the poem is happy and carefree, celebrating a close bond between, man and nature.
4. Children play, Birds sing, Spring season has arrived. The atmosphere in the Green is one of joy and fun. Men and nature are in complete harmony.



Till the little ones, weary,
No more can be merry;
The sun does descend,
And our Sports have an end.
Round the laps of their mothers
Many sisters and brothers,
Like birds in their nest,
Are ready for rest,
And sport no more seen
On the darkening Green.                                                          

Questions:
1. Name the poet.
1. The name of the poet is William Blake.

2. Name the things that take rest at the end of the day.
2. At the end of the day, children and birds go home arid take rest.

3. Why has the echoing green become the darkening green?
3. When the slut has set, all activities in the Green come to an end. Darkness spreads everywhere.

4. Name the figure of speech used in the lines: (any one)
Many sisters and brothers,
Like birds in their nest,
Are ready for rest.
4. Many sisters and brothers, like birds in their nests Simile.