Sunday, 24 May 2020

Prayer of the Woods

0 comments

1.     Prayer of the Woods

The poet of ‘Prayer of Woods’ is anonymous. In the poem, trees appeal human beings for their kindness. Trees play huge role in our life. We use wood from birth to death. Trees give us heat in winters and shade in summers. These also give us juicy fruits to eat. We use trees to make furniture. Trees make a very polite appeal to human beings. They request not to cut trees needlessly.

I am the heat of your hearth on the cold winter nights, the friendly shade
Screening you from the summer sun, and my fruits are refreshing draughts
Quenching your thirst as you journey on

Q1. Name the poem and the poet.
Ans. The name of the poem is ‘Prayer of Woods’. The poet is anonymous.

Q3. List the things woods give us.
Ans. Woods give us furniture, fruits, handles for tools

Q2. How can woods give us heat as well as coldness?
Ans. burning woods in winters give us heat. In hot summers woods give us shade.

Q4.Name the figure of speech used in bold line.
Ans. The friendly shade – personification.
Screening you from the summer sun –Alliteration.

Q5. What does ‘refreshing draughts’ refer to?
Ans. It refers to juicy fruits.



I am the handle of your hoe, the door of your homestead, the wood of your cradle, and the shell of your coffin.
I am the bread of kindness and the flower of beauty. ‘ye who pass by, listen to my prayer:
Harm me not.

Q1. Name the poem and the poet.
Ans. The name of the poem is ‘Prayer of Woods’. The poet is anonymous

Q2. What is the prayer of the woods to human beings?
Ans. The woods pray not to harm them.

Q3. Who is the speaker in the poem?
Ans. Woods are the speaker in the poem.

4. Write down the line that explains the statement: the wood accompanies us from birth till death.
Ans. ‘the wood of your cradle, and the shell of your coffin.’ explains the above statement.


Prayer of the Woods
The poem underlines the importance of trees in man's life. Trees give man fuel which he hints to get heat in winter set. They give him shade in summer. The wood of trees is used to make furniture and other items, of daily use. Wood accompanies man from birth to death. Trees are the source of kind feelings and loveliness. Therefore trees should not be harm. In this way the poem is a plea against deforestation.
·         This is a very beautiful poem. It gives a very good message. Trees are our friends. Trees are used in man’s life from birth till death. We should not harm trees.






I am the heat of your hearth on the cold winter nights, the friendly shade screening you from the summer sun, and my fruits are refreshing draughts quenching your thirst as you journey on.

Questions:
1. Who is the speaker in the poem?
1. The wood in the speaker in the poem.

2. Name the figure of speech used in the line ... the friendly shade screening you from the summer sun
2. Personification.

3. List the things the woods give us.
3. The woods give us wooden things like beam, table bed, door, cradle etc.

4. What does the line refreshing draughts refer to?
 (a) Juicy bites of the fruits. (b) licking raindrops fallen on the fruits.
4. It means juicy bites of the fruits.



I am the handle of your hoe, the door of your homestead, the wood of your cradle and the shell of your coffin.
I am the bread of kindness and the flower of beauty. Ye who pass by, listen to my prayer:
Harm me not.


Questions:
1. Write down the line in the poem that explains the statement: The wood accoinpanies us from birth till death.
1. The line. Is……..'the wood of your cradle and the shell of your coffin.

2. I am the bread of kindness and the flower of beauty.
This means the woods give us:
(a) business and love
(b) food and decoration
(c) kind feelings and loveliness
2. (c) kind feelings and your loveliness.

3. Who is the speaker in the poem?
3. The wood is the speaker in the poem.

4. What is the prayer of the woods to the human beings?
4. The prayer of the woods to human beings not to harm them.