Sunday, 24 May 2020

On Friendship

0 comments

2. On Friendship

‘On Friendship’ is written by Kahlil Gibran. The poet tells the value of friends in our life. Friends are gift of God. Friends always support us. We can share our thoughts and ideas without any fear. They guide us for right and wrong. Friendship makes our spiritual bonds with friends stronger.

He is your field which you sow with love and reap with thanksgiving.
And he is your board and your fireside.
For you come to him with your hunger, and seek him for peace

Q1. Name the poem and the poet.
Ans. The name of the poem is ‘On Friendship’. The poet is ‘Kahlil Gibran’

Q2. When we shower our friends with love, what do we earn in return?
Ans. In return we receive love and thanksgiving. 

Q3. How is a friend our fireside?
Ans. By showing sympathy and love friend is our fireside.

Q4. What is the most important thing that one can give to a friend?
Ans. Love and support is the most important to give to a friend.




For that which you love most in him may be clearer in his absence
As the mountain to the climber is clearer from the plain
And let there be no purpose in friendship save the deepening of the spirit

Q1. Name the poem and the poet.
Ans. The name of the poem is ‘On Friendship’. The poet is ‘Kahlil Gibran’

Q2. A true friend is one with whom we can share our…
Ans. Joys and sorrows.

Q3. List all the qualities a true friend should have.
Ans. The qualities a true friend should have – Love, care, sympathy, support.

Q4. How does the poet relate the line in bold letters above to understand the value of a friend?
Ans Absence of a friend makes his qualities clearer to us and we value the friend with better understanding.

Q5. What should be the main purpose of the friendship?
Ans. Friendship should make the spiritual bond stronger between two friends.

In this poem, the poet admires the virtues and advantages of having friends. A friend is a gift of God. He is God's way of answering our needs. We nurture the bond of friendsiii9 with love. In return of it we get gratitude. A friend acts like board that provides strong support in all times. He is like a fireside that provides us warmth in our trouble. Our friends our alter-ego. We can open our heart to him. We can share our joys and sorrows with him.

ON FRIENDSHIP BY- KAHLIL GIBRAN

        This is a very beautiful poem by Kahlil Gibran. It gives a very good message. A friend comes in our life with blessing of God. We share our joys and sorrows with a true friend.


He is-your field which you sow with low and reap with thanksgiving.
And he is your board and your fireside. . For you come to him with your hunger, and you seek him for peace.
When your friend speaks his mind you fear not the "nay” in your own mind, nor do you withhold the "ay."                                                                                                                      

Questions:
1. Name the poet.
1. The name of the poet is Kahlil Gibran.

2. What is the most important thing that one can give to a friend?
2. The most important thing that can give to friend is 'love'.

3. When do we shower our friends with love, what do we I earn in return from them?
3. We shower our friends with love to strengthen the bond of friendship. In return we get gratitude.

4. How is a friend our fireside? ,
4. He is like a fireside because he gives warmth in cold i.e. in our adversity.



For that which you love most in him may be clearer in his absence, as the mountain to the climber is clearer from the plain.
And let there be no purpose in friendship save the deepening of the spirit.
For love the seeks aught but the disclosure of its own mystery is not love abut a net cast forth; and only the, unprofitable is caught.

Questions:
1. Name the poet.
1. The name of the poet is Kahlil Gibran.

2. A mountain appears more clear when one is on the plain, at some distance away. How does the poet relate this statement to understand the value of a friend?
2. Just as a mountain is clearly visible to a man at a distance, similarly the qualities of a friend become evident to us when he is away from us.

3. What should be the main purpose of friendship?
3. The main purpose of friendship is to deepen spirit ties with our friend.

4. A true friend is one with whom we can share our (a)'wealth and property (b) fame and pleasures (c) joys and sorrows
4. (c) joys and sorrows