Friday, 29 May 2020

LESSON: OF STUDIES

0 comments

LESSON: OF STUDIES


Q.1. Who wrote the essay Of Studies'?
Ans Franais Bacon.





2. How many purposes does the study of books
Ans. Three purposes.

Q. 3. When do the books give us joy?
Ans. When we study them in loneliness.
Q. 4. What is the harm of spending too much time in?
Ans. It makes us lazy and ease-loving.
Q. 5. What perfects the study of books?
Ans. Experience.
Q. 6. For what purpose should we read books?
 Ans. To think deep and gain wisdom.
Q. 7. What sort of books should be read by proxy?
Ans. The books of lower quality.
Q. 8. What must a man have if he writes little?
Ans. A good memory.
Q. 9. What influence does writing poetry have on man?
Ans. It makes a man creative.
Short Q/A Pg-23

Ans1 Studies serve for delight, ornament and ability.

Ans2 Studies delight us in loneliness, decorate our speech and add to our ability.

Ans3 When they are separated from practical use.

Ans4 Crafty men condemn studies, simple men admire them and wise men use them.

Ans5 We should read to weigh and consider matters.

Ans6 Some books are good in parts only, so these books don’t need thorough reading. Quick reading to find the main ideas is enough.

Ans7 Reading makes a full man, conference a ready man and writing an exact man.

Ans 8 Physical activities are beneficial to us as bowling is good for the stone and kidney; Shooting for lungs and breast; walking for stomach and riding for head.

Ans9 if a person is unable to concentrate he should study mathematics.

Ans10 when we lack reasoning and want to improve our intellect (bu`DI), we should study law and lawyer’s cases.
Long Q/A Pg. - 23

Ans1 Studies have many advantages. Studies serve man for delight, ornament and ability. Different subjects teach him wisdom (bu`DIm`qw), concentration, reasoning etc. History makes him wise. Mathematics improves his concentration, Philosophy makes him serious, Science makes him profound(gMBIr). If he lack reasoning he should study law and lawyer’s cases.

Ans4 Reading makes a full man, conference a ready man and writing an exact man. If a man write little he must have a great memory. With his good memory, he will be able to retain the things in his mind. If a man confers little, he must have a present wit, with which he can solve the unpleasant situations. And if a man reads little, he must have cunningness. It would make him look confident.
Vocabulary Ex’s Pg-23 Ex-1 (Blanks)

Ans.- 1. Ornament
2. learned
3. chew
4. Crafty
5. extract
6. exact
7. perfect
8. contradict

Ans- 1.Consideration 6. Weak Weakness
2. Punishment 7. Dictate Dictation
3. Belief 8. Violent Violence
4. Option 9. Intelligent Intelligence
5. Idleness 10. Obey Obedience
Grammar Ex-1

Ans- 1. of
2. in, for
3. over
4. to
5. out of
Ex-2 Change the voice
1. All my pictures are bought by Baron Hausberg.
2. Will a nuclear breeder be built by Pakistan?
3. We were amazed at his conduct.
4. By whom is this mess being created?
5. They say that he is very rich.
Ex-3 Change the narration
1. My mother told me that I would miss the train.
2. The Prime Minister Said that Gandhiji believed in non-violence.
3. Rita advised me to trust in God and do the right.
4. He asked Hughie not to run away.
5. Trevor shouted that it was an amazing model.
JAGRITI GOUR,


Compete the sentences below.

Write NO MORE THAN ONE WORD for each
Answer.

 Studies serve for 1 ________, ornament and 2_________.
 The chief use of studies for delight is in 3__________ and retiring.
 The chief use of studies for ornament is in 4_________.
 To spend too much time in studies is 5 __________; to use them too much for ornament is 6 ________.
 Natura abilities are like natural 7_______ that need pruning by study.
 Crafty men 8 ________ studies.
 9 __________ men admire studies.
 Wise men 10 ________ studies.


READING (PASSAGE)

Reading maketh a full man; conference a ready man; and writing an exact man. And therefore if a man writes little; he had need have a great memory; if he confers little, he had need have a present wit, and if he reads little, he had need have much cunning, to seem to know that he doth not. Histories make men wise, poets witty; the mathematics subtle; natural philosophy deep; moral grave; logic and rhetoric, able to contend. Abeunt studio in mores: (Studies pass into the character). Nay there is no stand or impediment in the wit, but may be wrought out by fit studies: like as diseases of the body may have appropriate exercise. Bowling is good for the stone and reins, shooting for the lungs and breast, gentle walking for the stomach; mriding for the head, and the like. So if a man's wit be wandering, let him study the mathematics, for in demonstration if his wit be not apt to distinguish or find differences, let him study the schoolmen; for they are cymini sectors. If he be not apt to beat over matters, and to call up one thing to prove and illustrate another, let him study the lawyers' cases. So every defect of the mind may have a special receipt.

Question 1- 6

Compete the summary below.

Write ONE WORD ONLY for each
Answer.

The writer, Francis Bacon says that reading creates a we rounded 1 _________________; 2 ____________ makes a man think quickly; and 3 ______________ makes a man capable of thinking with logic and reason. Further, Bacon argues that if a man doesn’t write very much he has to have a good 4 ____________; if he doesn’t exercise the art of conversation, he needs to have a quick 5 ____________ and if he doesn’t 6 ____________ very much, he has to be able to pretend that he knows more than he does.

Question 7-10

Do the fowling statements agree with the writer in the Reading Passage?

Write TRUE, if the statement is true.
Write FALSE, if the statement is false.
Write NOT GIVEN, if the statement is not given.

7 According to Bacon, there is no problem of mind that cannot be fixed by appropriate study.
8 Poetry cannot make men clever.
9 Natura philosophy must be studied in depth.
10 It is reading that adds to the knowledge of a man and makes him compete in a sense of his wit.

WRITING
l Do you think it is important that children read regularly? Give reasons to support your
Answer.