Tuesday, 26 May 2020

LESSON : GENDER BIAS

0 comments

LESSON : GENDER BIAS

L-1 Gender Bias - Sudha Murthy


Q. 1. Name the writer of the chapter 'Gender. Bias'.
Ans. Sudha Murthy.



Q. 2. What was the writer doing at the Indian Institute of Science in Bano?
Ans. She was doing her master's course in computer science.


Q. 3. Where did the writer want to do a doctorate in computer science?
Ans. From abroad.

Q. 4. What did the writer see as a challenge?
Ans. To apply for the job which was not considered applicable for women by the Telco Company.
Q. 5. Who was Mr. Sumant Moolgaokar?
Ans. The chairman of Telco Company.

Q. 6. Who did the writer address her postcard to?
Ans. To Me JRD, the owner of Tata Industries.

Q. 7. Who started the basic infrastructure industries in India?
Ans. The great Tatas.

Q. 8. What did the writer receive from Telco?
Ans. A telegram to appear for an interview at Telco's Pune office.

Q. 9. How many people were there on the interview panel?
Ans. Six.

Q. 10. What type of questions was the writer asked by the interview panel?
Ans. Technical questions.

Q. 11. In which company did the writer get a job in Pune?
Ans. In a famous automobile company Telco.

12. Where did the writer see Mr. JRD for the first time?
Ans. In Mp Moolgaokar's office.


Short Q/A


Ans1 The author was doing her master’s course in Computer Science at the
Indian Institute of Science, Bangalore.

Ans2 She wanted to go abroad to complete her doctorate in Computer
Science.

Ans3 She saw a standard job requirement notice from famous automobile company, Telco.

Ans4 A small line that ladies candidates need not apply in the advertisement made her very upset.

Ans5 She wrote a postcard to Telco to express her displeasure at the discrimination against women shown by Telco.

Ans6 She received a telegram for an interview at Telco Pune’s office.

Ans7 Because they wanted her to use the opportunity to go to Pune free of cost and buy the famous Pune sarees.

Ans8 There were six people on the panel and she realized that it was a serious business.

Ans9 She told that she hoped that was only a technical interview.

Ans10 The panel asked her technical interview.

Ans11 Sudha first met JRD Tata in his office on the first floor of Bombay House.

Ans12 He told JRD that Sudha was an engineer and she was the first woman to work on Telco shop floor.

Ans13 Today, nearly fifty percent girls are studying in engineering colleges.

Ans14 She wanted JRD to be alive and see how the company he had started has grown.


LONG Q/A Pg-6

Ans1 Sudha was a young and bright girl. She was doing her master’s course in
Computer Science at the Indian Institute of Science, Bangalore. She wanted to go abroad to complete her doctorate in Computer Science. She was the only girl in the postgraduate department. She was staying at ladies hostel. Sudha was bold and idealistic. Her life as a student was full of fun and joy.

Ans 2 Sudha was a young and bright girl. She was doing her master’s course in
Computer Science at the Indian Institute of Science, Bangalore. She wanted to go abroad to complete her doctorate in Computer Science. She was the only girl in the postgraduate department. She had been offered scholarship from universities in the USA.


Vocabulary Ex’s-1 (Pg-6) Matching –

1. Opportunity chance
2. Bias Prejudice
3. Pursue Continue with
4. Academic educational
5. Fortunately Luckily
6. Affectionate Loving
7. Scared Afraid
8. Nervous anxious
9. Segment Part
10. Impolite Rude

Vocabulary Ex’s-2 (Pg-6) Form Nouns-

1. Long Length
2. Know Knowledge
3. Apply Application
4. Decide Decision
5. Collect Collection
6. Advertise Advertisement
7. Receive Receipt
8. Affectionate Affection
9. Marry Marriage
10. Young Youth
Compete the sentences below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS OR A NUMBER for each
Answer.

 Sudha received a telegram in less than 1_________ days.
 The telegram stated that she had to appear for an 2___________.
 She had to go to 3_______ at the company’s expense.
 When she read the 4 __________ she was taken aback.
 Her 5 _______________________ wanted cheap Pune saris.
 Sudha collected 6_______________each from everyone who wanted a sari.
 Sudha alter felt like laughing at the 7 ______ for going to Pune.
 It was Sudha’s 8_______________ visit to Pune.
 She fe in 9 __________ with the city.
 10 _____________ was Sudha’s home town.

READING (PASSAGE)

I decided to inform the topmost person in Teco’s management about the injustice the company was perpetrating. I got a postcard and started to write, but there was a problem: I did not know who headed Telco! I thought it must be one of the Tatas. I knew JRD Tata was the head of the Tata Group; I had seen his pictures in newspapers. (Actuay, Sumant Moogaokar was the company’s chairman then) I took the card, addressed it to JRD and started writing. To this day I remember ceary what I wrote. “The great Tatas have aways been pioneers. They are the people who started the basic infrastructure industries in India, such as iron and stee, chemicas, texties and ocomotives. They have cared for higher education in India since 1900 and they were responsibe for the establishment of the Indian Institute of Science. Fortunately, I study there. But I am surprised how a company such as Teco is discriminating on the basis of gender.”

Questions 1 – 5

Do the flowing statements agree with the writer in the Reading Passage?

Write TRUE, if the statement is true.
Write FALSE, if the statement is fase.
Write NOT GIVEN, if the statement is not given.

1 The writer addressed the postcard to Sumant Moogaokar.
2 The Tatas started the basic infrastructure industries in India.
3 The Tatas started industries ice iron and stee, chemicas, texties etc. in 1900.
4 The writer could not write about the company’s injustice in her postcard.
5 The writer studied in the Indian Institute of Science.

Questions 6 – 10

Write the
Answers to the flowing questions in NO MORE THAN THREE WORDS.

6 To which company’s management did Sudha decide to write?
7 What did the Tatas start in India?
8 Who was the head of the Tata group?
9 Where had Sudha seen JRD Tata’s pictures?
10 Who was the company’s chairman then?

WRITING
Given below is a passage taken from the lesson ‘Gender Bias’. Try to find out what the writer wrote on the postcard. Then write down the same on a post card and address it. Also, write the name of the writer.

Sumant Moolgaokar was the company’s chairman. Sudha Murthy took the card, addressed it to JRD and started writing. To this day she remembered clearly what she wrote. “The great Tatas have always been pioneers. They are the people who started the basic infrastructure industries in India, such as iron and steel, chemicals, textiles and locomotives. They have cared for higher education in India since 1900 and