Thursday, 3 October 2019

WHERE THE MIND IS WITHOUT FEAR

0 comments

WHERE THE MIND IS WITHOUT FEAR

Enjoying the Poem:

1. What is the central idea of the poem?
Ans. The poet wants his countrymen to be fearless and proud of being truthful, noble, reasonable and knowledgeable. They should live like brothers, and march on the road to progress, prosperity and perfection. This is the India of the poet’s dreams.

2. Write a summary of the poem.
Ans.
3. What is the meaning of the line ‘where knowledge is free’?
Ans. Knowledge, according to the poet, should be freely available to everybody. In other words, everyone should have the right to free education. Nobody should be backward, ignorant or illiterate.

4. Why is the world broken by narrow domestic walls? What can we do about it?
Ans. The world is broken by narrow domestic walls of colour, caste and creed. We can pull down the narrow domestic walls through the spirit of love and sacrifice.

5. What does the poet desire for his country?
Ans. The poet desires his country to be a heaven of freedom on earth. This can be possible only if India becomes a country where people are fearless, truthful, reasonable, knowledgeable and self-respecting. So the poet prays to god to enable his countrymen to turn India into a heaven of freedom.

6. Read some other poems by R.N. Tagore. How do you find these?








1. What is the central idea of the poem?      Or
What is the summary of the poem?            Or
What does the poet desire for his country?

Ans:- The poet prays to God to turn his country into a heaven of freedom. He prays that his countrymen should give up all evils. They should not be narrow- minded. Only then they can get the real freedom.



EXTRACT 1


Where the mind is without fear and the head is held high;
Where knowledge is free;
Where the world has not broken up into fragments
By narrow domestic walls.


1. Name the poem and the poet?
Ans:- Poem_ Where The Mind is Without Fear
Poet_ Rabindranath Tagore


2. Why does the poet want knowledge to be free?

Ans:- To make the country truly free.


3. What does the poet mean by ‘narrow domestic walls’?
Ans:- The walls of narrow-mindedness.



EXTRACT 2
Where words come out from the depth of truth;
Where tireless striving stretches its arm towards perfection;
Where the clear stream of reason
Has not lost its way into the dreary desert sand of dead habits.



1. What words does the poet want to come out from the depth of truth?

Ans:- Whatever the people speak should be based on truth.


2. What does the poet want his people to strive for?

Ans:- He wants his people to strive for perfection.


3. How could the country become a symbol of perfection?

Ans:- If its people work tirelessly.











No comments:

Post a Comment