Thursday, 3 October 2019

WHERE IS SCIENCE TAKING US

0 comments

                       WHERE IS SCIENCE TAKING US


LANGUAGE EXERCISES

A.   Comprehension Questions

(i) Answer the following questions in your own words:
1. Why does the author of 'Where is Science Taking US' say that Science is doing less than nothing?
Ans. Science has given man all powers to have control over the physical world. But it has done nothing for the progress of ethical and spiritual values. Therefore, the author says that science is doing less than nothing.

2. What are machines doing for the humans?
Ans. Machines are producing things we need for our daily use in large quantities. They enable us to fly in air and dive into sea water. In fact, machines are responsible for the material progress in this age of technology. But man is also misusing them for killing his fellow men in large number.

3. What is the greatest triumph of Science?
Ans. Machines, which are products of science, possess abnormal power. They provide food, clothing and shelter for the large population of the world. Hence, machine is the greatest triumph of science.

4. What are the consequences of war?
Ans. War causes huge destruction of life and property. War renders people homeless. Hospitals get crowed with wounded people. There is scarcity of food.

5.. “Today the upper age group is overcrowded.” Why?
Ans. Science has helped man to live longer. People do not easily die of serious diseases due to advance of medical science. During to discoveries of medicines and drugs, the average life span has increased. So the upper age group is over crowded.

1.     What has happened to the ethics and morals in the modern world?
Ans. There has been decline in ethics and morals in the modern world. People are running after things. Nobody cares about moral values like charity, tolerance and fellow-feeling.

2.     What is really needed in the world today?
Ans. Moral values like charity, tolerance, justices, mercy and fellow- feeling are really needed in the world today.

8. Why does the author of 'Where is Science Taking Us' wish to live another hundred years?
Ans. The author is optimist. He hopes that life will become more interesting, complicated and exciting in future. He wants to enjoy such a kind of life. So he wants to live another hundred years.

(ii) Answer the following questions in about 50 words each:
1.     List the material triumphs of Science and the non-material necessities to make the world a better place.
Ans. Material triumphs of Science are found in the machines which have given us all things that we need to live a life of ease and comfort. Science has given us more spare time. So it has made our life enjoyable. Science has also increased average span of life by inventing new drugs. But we also need many non-material things like charity, tolerance, justice, mercy and fellow-feeling to make the world better place. In this regard, science has done less than nothing.

2.     What should be the ultimate aim of Science?
Ans. Science should make human life free from want, hunger, poverty, fear and superstition. It should do everything to make man’s life happy and peaceful. Virtues like charity, mercy, tolerance, and justice are real needs of human being. With the progress of these virtues, science should make this world a heaven on the earth. This should be the ultimate aim of Science.

B. Vocabulary Exercises
(i) A synonym is a word which is either identical in sense or has the same meaning as the other word. In the exercise which follows, some words have been taken from this lesson. The synonym of each word under column A rhymes with the other word given under column C. Try to fill up the blanks in column B with the synonyms of words under
A. The first one is done for you. A B C

1. Fury                                       rage                                                 page
2. Began                                     …..                                         Parted
3. Consequence                          …..                                        Insult
4. Conquest                                       …..                                          History
5. Ethical                                 …..                                           Oral
6. Apparent                                      …..                                          Tedious
7. Tolerate                               …..                                                    Tear
8. Charity                                …..                                          Nation
9. Sufficient                             …..                                          Rough
10. Abolish                                       …..                                         Mend

Ans.1.  Rage                                               6.  Obvious

2.. started                                         7. Bear

3. results                                           8. Donation

4. victory                                          9. Enough

5. moral                                            10. End


(ii) Match the words under A with their antonyms under B:
       A                                            B
Material                         destructive

Forward                         defeat

Necessary                      more

Creative                         unnecessary

Triumph                        spiritual

Less                               backward

Obvious                         injustice

Ultimate                         dull

Justice                            initial

Improvement unclear exciting deterioration


Ans.
Material                          spiritual
         
Forward                         backward

Necessary                      unnecessary
                   
Creative                         destructive 
         
Triumph                        defeat

Less                               more          

Obvious                         dull  
                            
Ultimate                         initial

Justice                            injustice




(iii) Look at the italicized words in the following sentences:

1. To kill our fellowmen in overwhelming numbers, there are machines.

2. Material teachings have been over-emphasized.

3. What is needed today is not some new world-shattering discovery in nuclear Physics or some breath-taking discovery in chemistry or medicine …. These are compound words. They are formed by joining two simple words. An addition to the beginning of the word is a prefix and an addition to the ending is a suffix. See if you can make some more meaningful words by using over and under as
prefix or suffix

 ……… arm                                  
  ….. come
  ………    do                                                                                      …….line
  ………. ground                                                                                 pull ……. 
  ……estimate                                                                                     ………… age
  …… statement                                                                        ……..pants  
  ……….current                                                                       ………charge

C. Grammar Exercises
(i) Rewrite the following in Direct speech:

a. The minister said that he had spoken about the rights of the citizens in a democracy. He went on to say that he must speak about the citizen’s responsibilities too.
Ans. The minister said,” I have spoken about the rights of the citizens in a democracy. I must speak about the citizen’s responsibilities.”

b. My mother advised me not to waste my time during the holidays but to do some useful reading.
Ans. My mother said to me, “Do not to waste your time during the holidays, but do some useful reading.”

c. The school inspector said that he had been very pleased with the school. He added that he wished to congratulate the principal and the staff.
Ans. The school inspector said,” that I have been very pleased with the school. I wish to congratulate the principal and the staff.”

d. The boys said to the teacher that they hadn’t understood the question and they requested her to explain it once more.
Ans. The boys said to the teacher,” we have not understood the question, please explain it once more.”

(ii) Change the voice in the following sentences:

1. He has passed the examination.
The examination has been passed by him.

2. You must speak the truth.
Ans. The truth must be spoken by you.

3. You should follow your uncle’s advice.
Ans. Your uncle’s advice should be followed by you.

4. She can sing a song now.
Ans. A song can be sung by her now.

5. Ram will pass the test.
Ans. The test will be passed by Ram.

6. Why did you abuse him?
Ans. Why was he abused by you?

1.     I have to do it.
Ans. It has to be done by me.

8. He will be arrested soon.
Ans. The police will arrest him soon.

9. She cannot tell a lie.
Ans. A lie cannot be told by her.

7.     This must be accepted.
Ans. You must accept this.

(iii) Put the words in the brackets into the ‘be-going to’ form (Present Tense)

a. You (miss) your bus.
Ans. You are going to miss your bus.

b. The man with a brick in his hand (throw) it at the dog.
Ans. The man with a brick in his hand is going to throw it at the dog.

c. We are wearing red clothes and the bull (attack) us.
Ans. We are wearing red clothes and the bull is going to attack us.

d. I (not sleep) in this room, it is dirty.
Ans. I am not going to sleep in this room, it is dirty.

e. Due to some technical fault, the aeroplane (crash).
Ans. Due to some technical fault, the aeroplane is going to crash.

f. They (make) a lot of money out of this deal.
Ans. They are going to make a lot of money out of this deal.

g. I (collect) my new dress this evening.
Ans. I am going to collect my new dress this evening.

h. I’ve reminded you once; I (not do) it again.
Ans. I’ve reminded you once; I am not going do it again.

i.                   He (smuggle) this gold out of the country.
Ans. He is going to smuggle this gold out of the country.

j. Look at the clouds. It (rain)
Ans. Look at the clouds. It is going to rain.

D. Pronunciation Practice

Note that the words given below contain the vowel sound /i:/, long vowel sound as in beat, seat, heat,  keep etc. Say these words aloud: each weep receive police foetus lead keep brief ravine people sea tree siege ski quay (pronounced like key) Note that the same sound has different spellings in different words.

E. Creative Writing and Extended Reading

1. Write a short essay on any one of the following topics:

a. Science and Human Happiness
b. Advantages and Disadvantages of Science
c. Your Idea of Happiness


2. Discuss the following topics with some of your class fellows under the guidance of your teacher.

a. Is man really happier today than his forefathers?
b. Man today is not a master, but a slave of the machines.

3. Put together your ideas on the following topic with the help of a table: Science Advantages and Disadvantages

4. On the basis of the above ideas, sum up the topic “Science and Human Happiness”. You have to consider: how much has science added to human happiness?

5. (a) With another classmate, make a chart showing what man can do and what machines can do. Later compare this chart with those made by other classmates.
(b) Divide your class into two groups. One group can prepare to speak “for” and the other “against” the topic. ‘We are happier than our forefathers.’

6. See some pictures of World Wars on the Internet. What do you see about the weapons, machines etc. used in these wars? Some of you can tell the class about the use/misuse of Science in wars.

.
Just a little fun:
Doctor Bell fell down
The well and broke his collar-bone.
Doctors should attend the sick
And leave the well alone.
 








(Very Short Q/A)



1. What does war cause?

Ans:-Death and destruction.


2. Who has given man abnormal powers.

Ans:-Machines


3. Science has done ‘less than nothing’ with regard to non-material things.                                                                                                           =True


4. Science teaches us ethical and spiritual values.                       =False


5. This is the age of machines.                                                                     =True



(15-20 Words)

1. What are machines doing for humans?

Ans:-Machines are giving man power and helping him in all fields.


2. Which is the greatest triumph of science?

Ans:-Science has produced more and more food and medicines to live longer.


3. What are the consequences of war?

Ans:-War brings death. People starve without food.


4. What has happened to the ethics and morals in the modern world?

Ans:-All are running after money. No one cares for ethics and morals.



                 TRANSLATION

46. What is the meaning of life?
46. jIvn dw kI ArQ hY?
47. Where are we all going?
47. AsIN swry ik~Qy jw rhy hW?
48. Where is science taking us?
48. ivigAwn swnUM ik~Qy lY ky jw irhw hY?
49. Here science is actually doing less than nothing.
49. ies Kyqr ivc ivigAwn Asl ivc ku~J nhI qoN vI G~t kr irhw hY[
50. This is the age of the machines
50. ieh mSIn dw Xu~g hY [
51. What are the consequences of this abnormal power?
51. ies AswDwrn SkqI dy kI nqIjy hn?
52. This talk was delivered around the 1950’s.
52. ieh BwSx 1950 dy Aws-pws id~qw igAw sI[
53. It will need some readjustments.
53. ies dy leI kuJ nvyN pRbMD krn dI loV pvygI [
54. War is the worst example.
54. Xu~D sB qoN burI audhwrx hY [
55. Man is struggling in a sort of vicious circle.
55. mnu~K iek qrW dy duSc~kr ivc sMGrS kr irhw hY [
56. What is science really after?
56. ivigAwn Asl ivc kI cIz cwhuMdw hY?
57. That goes beyond material things.
57. ieh Boiqk cIzW qoN dUr dI g~l hY[
58. What is really needed in the world today?
58. A~j dunIAW ivc Asl ivc iks cIz dI loV hY[
59. That is what the world is waiting for.

59. iehI cIz hY ijs dw dunIAW ieMqzwr kr rhI hY[
60. It cannot even help us to distinguish good from evil.
60. ieh qW burweI Aqy cMigAweI ivc AMqr krn ivc vI swfI mdd nhI kr skdw[
61. I wish I had another hundred years.

61. kwS! myry kol iek sO swl hor huMdy[
62. There are troublesome times ahead.
62. Awaux vwly smyN muSiklW Bry hn[









No comments:

Post a Comment