Friday, 4 October 2019

Three Questions

0 comments

Three Questions





Textual Comprehension
Answer each question very briefly:
1.      What were the king’s three questions?
Ans. Three questions were- (i) What is right time for an action? (ii) Who/Which are people should be listen to? (iii) What is most important things to do?  

2.      What were the different answers to the king’s first question?
Ans. The different answers to the king’s first question were that the king must prepare a time table, the king should notice everything and do whatever seemed necessary at the particular time, the king should have a council of wise men or the king must have magicians to tell the right time for an action.


3. What different answers did the king get to his second question?
Ans. To his second question, some said that the right people for a king to listen were his advisers. Other said his soldiers were most important for him.  

4. What different answers were offered for his third question?
Ans. To the third question of the king, some said the most important thing was science. Other said it was warfare. Some even said that it was religious worship.  

5. Why did the king decide to go to the hermit?
Ans. The king decided to go to the hermit because he was not satisfied with any of the answers as all the answers were very different.

6. Where did the hermit live?
Ans. The hermit lived in a hut in the woods.

7. What kind of clothes did the king wear and why?
Ans. The king wore very simple clothes because the hermit used to meet only common people and none else.

8. Why did the king not go to the hermit with his bodyguard?
Ans. The king did not go to the hermit with his bodyguard so that the hermit should suspect that he was a king.

9. What was the hermit doing when the king reached there?
Ans. When the king reached near the hermit’s hut, he saw the hermit digging the ground in front of his hut. He was preparing the soil to sow seeds.

10. What did the king do for the hermit and why?
Ans. The king helped the hermit by taking his spade and digging the ground for him because the hermit was tired. Moreover, the king wanted to give him enough time to answer his question.

11. Who had wounded the stranger and why?
Ans. The king’s bodyguard had wounded the stranger because he had come with an intention to kill the king.

12. How did the king help the wounded person?
Ans. The king washed his wound and covered it with his handkerchief. He re-dressed the wound to stop the bleeding. He gave him fresh water. He carried him into the hut with the help of the hermit and laid him on the bed.

Vocabulary Enrichment
Fill in the blanks with the opposites of the given words:
1. I am not an enemy of yours.                                                (friend)
2. He is a very faithful servant of mine.                                (master)
3. The old man was too weak to walk.                                    (strong)
4. The hermit was known for his wisdom.                              (folly)
5. I have warned him for the last time.                                   (first)
6. The farmer was sowing seeds in his field                           (reaping)
7. It is impossible to bring the dead back to life.                   (possible)
8. They have made peace with their enemy.                           (war)
9. You should remember these rules of grammar.                  (forget)
10. They are going to reward him for his bravery.                (punishment)
11. Don’t put off till tomorrow what you can do today.      (yesterday)
12. The past is dead and gone; we can’t bring it back.          (future)

123456789012345678901234567890121234567890123456789012345678901212345678901234567890
123456789012345678901234567890121234567890123456789012345678901212345678901234567890
123456789012345678901234567890121234567890123456789012345678901212345678901234567890
123456789012345678901234567890121234567890123456789012345678901212345678901234567890
123456789012345678901234567890121234567890123456789012345678901212345678901234567890
123456789012345678901234567890121234567890123456789012345678901212345678901234567890
123456789012345678901234567890121234567890123456789012345678901212345678901234567890
Grammar in Use
Study the following sentences:
1. He answered my questions.                                    (Active)
My questions were answered.                                      (Passive)

2. God always punishes the sinners.                           (Active)
The sinners are always punished.                                (Passive)

When our main focus is on the action done and not the subject, we often use the Passive form of the verb. In such sentences the Object of the Active Verb is made the Subject of the Passive Verb.
Learn the Passive form of the verb in these three tenses:


Present Simple
Past Simple
Future Simple
Active
V1 (+s / es
V2
will / shall+V1
Passive
is / am / are+V3
was / were+V3
will / shall+be+V3






I. Fill in the blanks with the Passive form of the italicised verbs:
1. We answer all the letters regularly.
All the letters are answered regularly.
2. We answered all the letters regularly.
All the letters were answered regularly.
3. We shall answer all the letters regularly.
All the letters will be answered regularly.
4. They give special care to the education of girls.
Special care is given to the education of girls.
5. They gave special care to the education of girls.
Special care was given to the education of girls.
6. They will give special care to the education of girls.
Special care will be given to the education of girls.
7. They make butter and cheese from milk.
Butter and cheese are made from milk.
8. They will make butter and cheese from milk.
Butter and cheese will be made from milk.



Pronunciation Practice
Rule: When the letter c is followed by the vowels a / o / u, it has a hard sound. Hard c has a k sound. When c is followed by e / i / y, it usually has a soft sound. Soft c has an s sound.
cat cot cut
rice city spicy


Now say aloud each word in the box. Then write in two separate groups the words that contain a hard c sound and the words that contain a soft c sound:


cow                        price                      recess                   palace                   doctor                   grocery
coat                       cattle                    pencil                    decide                 chance                 because
once                      caller                     surface                corner                   cinema                become
carriage              decorate
 









Composition Writing
I.                   Reproduce in the form of a dialogue and in you own words the king’s questions and the answers given by the hermit:
Ans.
King:              What is the right time to begin something?
Hermit:           There is only time that is important and that time is ‘Now’.
King:              Which people should be listened to?
Hermit:           The person who is with you at a particular ime should be listened to.
King:              What is most important thing for me to do?
Hermit:           You should do good to the person you are with.


II.                Suppose your younger brother wastes too much of his time in useless things. Write him a letter advising him regarding the value of time and how best he should make use of it.
Ans.
Examination Hall
……………..City
April 20, 20………

Dear Yuvi,

I received your progress report from your headmaster. I was greatly upset. The report says that you move in a bad company. You waste your time in useless activities. You see movies and miss classes. You do not take studies. You have failed in all the subjects. It is indeed very sad.
Dear Yuvi, we expect a lot from you. Time has a great value. Make the best use of it. Now is the time when you can make your future. Time once past cannot be recalled. I hope you will act upon my advice. Work hard to get good marks.







Q.1. What were the king's three questions?

Ans. The three questions were: - (i) The right time for an action. (ii) The right people to listen to. (iii} The most important thing to do.

Q.2. Why did the king decide to go to the hermit?

Ans. The king decided to go to the hermit because the answers to all the questions were so different.

Q.3. Why did the king not go to the hermit with his bodyguard?

Ans. The king did not go to the hermit with his bodyguard because the hermit met only common people. The king wanted to show that he was a simple man.

Q.4. What did the king do for the hermit and why?

Ans. The king dug for the hermit because the hermit was very old and weak.

Q.5. Who had wounded the stranger and why?

Ans. The king's bodyguard had wounded the stranger because the stranger was the king's enemy.
Q.6. How did the king help the wounded person?
Ans. The king dressed the wounded person's wound. He also gave him fresh water to drink.