Friday, 4 October 2019

This Is My Prayer To Thee

0 comments

                                                                                        This Is My Prayer To Thee





Comprehension and Appreciation of the Poem
Answer each question briefly:

1.      Who does the poet pray to in this poem?
Ans. The poet prays to God in this poem whom he calls ‘My Lord’.

2. What penury does the poet talk of?
Ans. The poet talks of the penury in his heart.

3. How does the poet want to bear his joys and sorrows?
Ans. The poet want to bear his joys and sorrows lightly.

4. How does the poet think his love can be fruitful?
Ans. The poet think his love can be fruitful if he works for the good of mankind.

5. Who does the poet want never to disown?
Ans. The poet want never to disown the poor people.

6. How will the poet react to those who are mighty and rude?
Ans. The poet prays for the strength so that he does not surrender before the mightly and rude.

7. What will be the poet’s attitude towards daily trifles?
Ans. The poet wishes to raise his mind above daily trifles.

8. To whom does the poet want to surrender and how?
Ans. The poet want to surrender his strength to God’s will. He wants to do so with love and devotion.

Vocabulary Enrichment
Find from the poem words that have the given meanings:

1.      fruitful: producing useful results.

2. penury: the state of being very poor.

3. lightly: without being seriously worried or concerned.

4. root: the main cause of a problem or difficult situation.

5. disown: stop having any connection with somebody / something.

6. will: what somebody wants to happen in a particular situation.


Composition Writing
I.. Write a few sentences on what you would pray to God for, and how you would respond if God granted your prayer.
Ans.