Thursday, 3 October 2019

(THE RULE OF THE ROAD)

0 comments

(THE RULE OF THE ROAD)




LANGUAGE EXERCISES
A. Comprehension Questions
(i) Answer the following questions in your own words in 10-12 words:
1. Why was the stout old lady walking down the middle of a road?
Ans. The stout old lady was walking down the middle of a road because she thought that it was her right to do so. She said that she had got liberty and she could walk wherever she liked.

1.     How was the stout old lady mistaken about liberty?
Ans. She was protecting her personal freedom. She never realized that others too had certain rights which should be equally protected .Thus, she was mistaken about liberty.

2.     What does the policeman at Picadilly Circus symbolize?
Ans. The policeman at Picadilly Circus symbolize liberty, and not tyranny. He puts a little check on personal liberty so that there is social liberty.

3.     Can we do whatever we feel like doing?
Ans.  No, we cannot do whatever we feel like doing. Freedom is a social contract, and it cannot be misused in a civilized society.

4.     What was the writer reading during the journey?
Ans.  The author was reading a Blue-book during the journey.

5.     Why did the writer of "The Rule of the Road" need a reasonable silence in the compartment?
Ans. He was reading a blue-book. He was reading it for serious purpose. So he needed reasonable silence to understand it.

6.     Who disturbed the writer of "The Rule of the Road"?
Ans. A fellow passenger disturbed him. He was an intruder. He was talking in such a loud voice that the author could not read his book seriously.

7.     What was the intruding passenger talking of?
Ans. He did not have the social sense. He was talking any and every subjects under the sun.

8.     What is the basis of social contract?
Ans. A reasonable consideration before the rights and feelings of others is the basic of social contract.

9.     ‘We should be a judicious mixture of both.’ What does the writer of 'The Rule of the Road' mean by his statement.
Ans. By this statement, the writer means to say that in our life, there should be a mixture of both- our individual freedom and our social freedom. It means that what wer ourselves do, we must allow others to do the same thing.




(i)                Answer the following questions in your own words in 30-50 words.

1.     What is the theme of the essay ‘The Rule of the Road’? Explain.
Ans.  The theme of the essay is that liberty is not a personal affair, it is a social contract. Our personal freedom should not disturb the freedom of other. A sweet combination of personal and social freedom is essential for the journey of life.

2.     Describe, in your own words, how the writer was disturbed doing his train journey.
Ans.  The writer was reading a blue-book during his train journey. A new passenger entered his railway compartment. This fellow began to talk irrelevantly. The noise of his talking was so loud that the writer felt disturbed.  

3.     ‘Liberty is not a personal affair only, but a social contract.’ Explain in 50-60 words.
Ans. Exercise of freedom is not a personal matter. If it cause harm to others, it is against social contract . We should exercise our rights in a reasonable and responsible manner. But we must respect the rights of others also.


B. Vocabulary Exercises
II(i) Match the phrases in column A with their meaning in column B.

A                                                B
  pointed out                                                to ignore
  of course                                             to think about
  to have a fancy for                                        to come to mind
  to be indifferent to                                        to come out quickly
  to occur                                                        without doubt
  to look after                                                  showed, explained
  to fly into a passion to                                  have a liking for
  to rush out                                                    to go mad
  to reflect on                                                  to take care of

Ans.  pointed out                                              showed, explained

         of course                                                  without doubt

         to have a fancy for                                   have a liking for                                  

         to be indifferent to                                    to ignore    

         to occur                                                     to come to mind

         to look after                                              to take care of

        to fly into a passion to                                to go mad

        to rush out                                                  to come out quickly
                                                 
        to reflect on                                                to think about  

                                                



                                                      
(ii) Add the correct suffixes to the words given in the brackets and fill in the blanks, choosing words from
the list given below:
____ dom, ____ ful, ___ ness, ____ hood.

1. We must work hard for our freedom (free)
2. The difference between madness and wisdom (wise) is measured by success.
3. Human journey from childhood (child) to manhood (man) is full of surprises.
4.Turthfulness  (truthful) is essential for sweetness (sweet) in life.
5. Parenthood (parent) is an art.
6. Happiness (happy) is an intrinsic quality.







(iii) Fill in the blanks with suitable words from amongst those given in the box:

eccentric                               despised                                         lante
followed                                questions                                       blew
tub                                         pressed


There once lived in Athens a very wise man called Diogenes. He was an eccentric fellow. To show people how he despised wealth and luxury, he lived in an old tub. One day he came to the market–place with a lighted lantern in broad daylight. He looked at the face of everyone he met with his lantern. People followed him wondering as to what he was searching. But he did not answer their question. At last he blew out his lantern and went in to his tub .When people pressed him for an answer he replied, “I was looking for an honest man; but there is not a single such man in all Athens.”

C. Grammar Exercises
(i) Punctuate the following sentences:
a. but why isnt it absurd i persisted i can buy as many things as i like he replied.
b. John said i am in a hurry and cant spare time.
c. phatik was furious he cried if you don’t get down this minute i ll thrash you.
d. what an easy paper said ashok was it set by a kind examiner.
e. on tuesday the prime minister of afghanistan would reach India.

Ans.

a.     “But why? Isn’t it absurd?” I persisted. ”I can buy as many things as I like,” he replied.

b.    John said, “I am in a hurry and can’t spare time.”

c.      Phatik was furious. He cried,” If you don’t get down this minute, I’ll thrash you.”

d.” what an easy paper!” said ashok.” Was it set by a kind examiner?”

e. On Tuesday, the prime minister of Afghanistan would reach India.


 (ii) Rearrange the following words and phrases to form meaningful sentences:
a.     game / is / glorious / Cricket / a / of / uncertainties.
Ans.  Cricket is a game of glorious uncertainties.

b.     a / city / very / large / Mumbai / is.
Ans.  Mumbai is a very large city.

c.      has / thirty-nine / Jupiter / satellites / the / planet / in / solar / system / largest / the.
Ans.   Jupiter, the largest planet in the solar system, has thirty- nine satellites.

d.     imaginary / line / equator / equal / halves / earth / into / that / divides / the / two / an / is / the.
Ans.  The equator is an imaginary line that divides the earth into two equal halves.

(iii) Fill in the blanks with correct form of the verb given in brackets:
a.     Sitar maestro Pandit Ravi Shankar has been nominated (nominate) for this year’s Grammy Award for his album Full Circle.

b. This is the fourth time he has been nominated (nominate) for the music world’s top award.
c. Shankar has already won (already won) two Grammy Awards.

d. ‘Full Circle’, which was recorded (record) in October 2000, features (feature) Shankar’s rendering of the night raga Kaushi Kanhara.

D. Pronunciation Practice
The plural morpheme - e (s) is pronounced in three ways:
a.       / z /
b.      /IZ /
c.      / s /

Read the following words now with the correct sound at the final  position:
  a.           bags                              b.            washes               c.        caps
                heads                                           benches                         books
                breathes                                             judges                         laughs
               flies                                               asses                             cats
              plays                                              kisses                            jumps

E. Creative Writing and Extended Reading
1. Read Norman Vincent Peale’s book The New Art of Living. List ten guidelines that should help man to live better.

2. Write a paragraph on:

i.           Rights and Duties Go Together

ii        . Value of Discipline in Life

iii.         Individual Liberty Vs Social Responsibiliy

Just a little fun:
There was a young person from Perth,
Who was born on the day of his birth.
He was married, they say,
On his wife’s wedding day,
And died when he quitted this earth
 












 (Very Short Q/A)


1. ……………..was walking down the middle of the road.

Ans:- The stout lady
2. ………………..in not a personal affair but a social contract.

Ans:- Liberty


3. The policeman was standing outside the ……………….circus.

Ans:- Picadilly


4. The old lady was mistaken about liberty.                                        = True


5. What is the basis of social contract?

Ans:- A sensible thinking for the rights of others.


6. What does the policeman at the Picadilly circus symbolize?

Ans:- True meaning of liberty.

7. Who disturbed the writer during his train journey?

Ans:- Two passengers.

8. What was the writer reading during the journey?

Ans:- A blue book




1. Why was the stout lady walking down the middle of the road?

Ans:- Because she thought that she had the liberty to walk wherever she liked.


2. What was the writer reading during the journey?

Ans:- The writer was reading a blue book during the journey.



3. What was the intruding passenger talking of?

Ans:- He was talking of any and every subject with no purpose.


4. What is the basis of social contract?

Ans:- A sensible thinking for the rights of others is the basis of social contract.


                       TRANSLATION

179. I’m going to walk where I liked.
179. mYN ij~Qy cwhUMdI hW, auQy c~lWgI[
180. We’ve got liberty now.
180. hux swnUM AwzwdI iml geI hY[
181. You may not think so.
181. Swied qusIN Aijhw nw soco[
182. It is an accommodation of interests.
182. ieh AwpsI ih~qW dw smJOqw hY[
183. Liberty is not a personal affair.
183. suqMqrqw isr& ie~kb injI mwmlw nhIN hY[
184. It is a social contract.
184. ieh ie~k smwijk smJOqw hY[
185. I was not reading it for pleasure.
185. mYN ies nUM mnorMjn leI nhIN pV irhw sI[
186. He was obviously a wellintentioned person.
186. auh AwdmI inrsMdyh idl dw cMgw sI[
187. He was not a clubbable man.
187. auh iek sMgq ivc bYTx Xog AwdmI nhI sI[
188. We must be a judicious mixture of both.
188. swnUM iehnW dw smJdwrI vwlw imSrx hoxw pvygw[
189. These things are personal.
189. ieh g~lW injI hn[

190. The great moments of heroism and sacrifice are rare.
190. bhwdrI Aqy bildwn dy mOky kdI kdI hI AwauNdy hn[