Friday, 4 October 2019

The Punjab – A Glimpse

0 comments

The Punjab – A Glimpse







Textual Comprehension

I. Answer each question briefly:

1.What is special about the Bhangra dance?
Ans. Bhangra dance is full of energy. It shows that the people of Punjab are full of vitality and lively spirit.

2.How can you say that the Punjabis are self-respecting people?
Ans. The Punjabis are very self-respecting people because they never stretch their hands before anybody to beg.

3.What was Punjab’s role in the struggle for India’s Independence?
Ans. During the struggle for India’s Independence, Punjab gave the country great heroes like Lala Lajpat Rai, Bhagat Singh, Sukhdev Thaper, Udham Singh, Kartar Singh Sarabha and many others. All of them sacrificed their lives for the sake of their motherland.

4.What did General Dyer do at the Jallianwala Bagh in Amritsar?
Ans. On 13 April 1919, when a crowd of around 20,000 people had gathered for a public meeting at the Jallianwala Bhag in Amritsar, the British General Dyer opened fire at them and killed more than ten thousand people.

5.What States have benefited from the Bhakra-Nangal Projec?
Ans. Himachal Pradesh, Punjab, Haryana, Rajasthan and Gurjarat have benefited from the Bhakra - Nangal Project.

6.What is the religious importance of Anandpur Sahib?
Ans. ‘Khalsa Panth’ was founded by sri Guru Gobing Singh Ji in April 1699 at Anandpur Sahib. Lakhs of Sikhs gather annually at this place to celebrate the founding of the Khalsa.

7.Where is Chandigarh situated? What is it known for?
Ans. Chandigarh is situated at the foot of the Shivalik Hills. It is known for rose gardens.

8.What are Jalandhar and Ludhiana famous for?
Ans. Jalandhar is famous for its sports goods and Ludhiana is famous for its woollen hosiery goods.

9.Who compiled the holy Guru Granth Sahib?
Ans. Sri Guru Arjun Dev Ji, the fifth Guru of the Sikhs, compiled the holy Guru Granth Sahib. 

10.                   What do you know about the holiest shrine of the Sikhs?
Ans. The Golden Temple of Amritsar is the holiest Shrine of the Sikhs. It is surrounded by the water.

11.                What do you know about Anandpur Sahib?
Ans. Anandpur Sahib was founded by Sri Guru Teg Bahadur Ji. Sri Guru Gobind Singh Ji founded the khalsa here is 1699.

12.                    How have the walls of the Golden Temple been decorated?
Ans. The walls of the Golden Temple have been decorated with precious stones. They have on them paintings and other works of art.




II. Put a tick () or a cross () for each statement:


False
1. General Dyer lived in Jallianwala Bagh



False
2. Le Corbusier was a great Indian architect.



False
3. Bhagat Singh was hanged on 13 April 1919.    



    True
4. The Golden Temple has a tank all around it.



True
5. India became an Independent country in 1947.



True
6. The Punjabis have faced many foreign invasions.



False
7. Guru Gobind Singh founded the Khalsa in 1669.



False
8. Lala Lajpat Rai is known as Shaheed-e-Azam of India.



False
9. The Bhakra Dam is 518 feet high and 740 feet wide.



False
10. Fifty per cent of India’s hosiery industry is in Ludhiana.



True
11. Dr. Rajendra Prasad was the President of India in 1953.


False
 

12. Chandigarh is situated on the left bank of the Sutlej River.




III. Tick () the correct choice to complete each sentence:

1. The incident of Jallianwala Bagh happened in
a. 1919.
b. 1928.
c. 1947.

2. The reorganisation of Punjab took place in
a. 1947.
b. 1950.
c. 1966.

3. Kulu and Manali are parts of
a. Haryana.
b. Himachal Pradesh.
c. Jammu and Kashmir.

4. Sri Guru Arjun Dev was of the Sikhs.
a. the fifth Guru
b. the sixth Guru
c. the fourth Guru


Vocabulary Enrichment
I. Match the words under column A with their antonyms under column B:
A                                                                     B
Exit                                          fail                          entrance

Lead                                        south                       follow     

Raise                                        lower                      lower

Order                                       follow                     request

broad                                        slavery                    narrow

north                                                narrow                    south

famous                                     request                    notorious

succeed                                    disperse                   fail

freedom                                   entrance                   slavery

assemble                                  notorious                 disperse




II. Choose the correct word to fill in each blank:

1. empty, blank :
With a blank face she said, “My purse is empty.”

2. Small, little :
Little children have Small hands.

3. handsome, beautiful :
That handsome youngman has a beautiful wife.

4. feeble, weak :
The weak old man spoke in a feeble voice.

5. principal, principle :
The principal of our school is a man of principle.

6. Union, unity:
You should live unity in because Union is strength.

7. tall, high :
He is a tall man with a round face and a high forehead.









III. Complete each sentence with the correct form (V3) of the given verbs:
cut
wash
polish
recharge
repair
mend
pull out
arrest


1. He is a corrupt person; I will have him                                       arrested

2. Don’t wear these dirty clothes; have them                        washed.

3. One of my front teeth is loose; I must get it                      pulled out.

4. My hair has grown very long; I must have it                     cut.

5. Your shoes are very dirty; you must have them                polished.

6. Misha’s watch has stopped. She wants to have it              repaired.

7. The battery of my car has run down; I must get it             recharged.

8. These window-panes are broken. I want to get them        mended.

Grammar in Use
• We make things.
• We do work.

But ‘make’ and ‘do’ can be used for many different meanings.
There is no fixed rule about their use.
We can learn them only by practice.

                                                            We    make

          Tea                   coffee                        a tour                         clothes                             mistakes
         
          a trip               butter                         a noise                      a choice                           a decision
        
          meals               a visit                        money                       a speech                           a journey
        
          petrol               a plan                        dinner                        breakfast                          a promise


We use ‘do’ (instead of another verb) if the meanings is clear; as ––

                                                               We do
            our hair                    the flowers                    the washing                         the shopping
          
            the dishes                  the kitchen                    the cleaning                         our homework



I. Complete each sentence, using ‘make’ or ‘do’:

1. A soldier do must his duty.

2. Will you please do me a favour?

3. Do not forget to do your homework.

4. The baby is sleeping. Don’t make any noise.

5 .I always do my teeth before I go to bed.

6. Write carefully and don’t make any mistakes.

7. make your mind up to what is right?

8. Did the Principal make a speech at the meeting?

9. Open your book and do the exercise on page 34.

10. You look horribe! Why don’t you do your hair?

11. Don’t be frightened; he just wants to make friends.

12. There is nothing to do, make here; let’s our way out.


Some verbs often have two objects; as ––


direct object
indirect object
We shall buy

The postman brought

 Radha showed
some chocolate

a letter

her homework
for the children.

for me.

to the teacher.


The direct object is the name of a thing; the indirect object is a person. We can leave the preposition for / to if we put the indirect object before the direct object; as ––



II. Rewrite each sentence without for / to:

1. She cooked a nice meal for us.
She cooked us a nice meal.

2. Gandhiji got freedom for us.
Ans. Gandhiji got us freedom.

3. Please read this letter to me.
Ans. Please read me this letter.

4. He lent some money to his friend.
Ans. He lent his friend some money

5. My father bought a camera for me.
Ans. My father bought me a camera.

6. He found a lovely bride for his son.
Ans. He found his son a lovely bride.   
7. My mother made a birthday cake for me.
Ans. My mother made me a birthday cake.


indirect object
direct object

We shall buy

The postman

 Radha showed
the children

 brought me

the teacher
some chocolate.

a letter.

her homework




III. Rewrite each sentence using to / for with the indirect object:

1. I made them a cup of tea.
I made a cup of tea for them.

2. I got him a glass of milk.
Ans. I got a glass of milk for him.

3. He sold his friend his old car.
Ans. He sold his old car to his friend.

4. I have written my sister a letter.
Ans. I have written a letter to my sister

5.. Mother cooked them delicious supper.
Ans. Mother cooked delicious supper for them.

6. Today the teacher gave us no homework.
Ans. Today the teacher gave no homework to us.

7. He paid his brother a large sum of money.
Ans. He paid a large sum of money to his brother.


Pronunciation Practice

Read each word aloud. Change the short u to short a. Write the new word in the first column.

                               short a                    short i
                               Short a                     short i

fun                         fan                        fin

us                           as                          is

bug                        bag                       big

 hum                      ham                     him

hut                         hat                        hit

but                        bat                        bit

luck                      lack                      limp

 tuck                    track                     tick
Bun                       ban                         bin 

Lump                    lamp                       limp

Bud                       bad                         bid

rug                         rag                          rig     

must                      mast                       mist

stuck                    stack                       stick

truck                      track                      trick

pun                        pan                         pin


















Then change the short a to short i. Write the new word in the second column.



Composition Writing
I.                   Write a short paragraph on ‘My Punjab’.
Ans. My Punjab is a land of brave people. The mostpopular dance of the people in Bhangra. The Punjab has given birth to patriots like Bhagat Singh, Udham Singh and Lala Rajpat Rai. It has many historical places like Sri Harmandar Sahib and Jallianwala Bagh. Jaladhar, Ludhiana and Amritsar are three big cities of Punjab, Anandpur Sahib is a place where Guru Gobind Singh Ji founded the Khalsa. The Bhakra Dam in Punjab helped in bringing the green Revolution. Punjab is Known as the granary and the sword-arm of India.

II.                Suppose your class arranged a one-day trip to Chandigarh. Write a letter to your friend telling him / her the places you visited and how you enjoyed this trip.
Ans.
16 Lajpat Nagar
…………..City
20th March 20……….

My dear Ranjit
I visited Chandigarh with my friends last week. It is a beautiful city. It is very close to the hills. It has a clam and pleasant atmosphere. I saw Rose gardens there. I visited the Rock
Garden and Sukhna Lake. I and my friends saw the Punjab University. We paid a visit to the Punjab and Haryana High Court. It was an enjoyable experience.
Your Sincerely
Harman

III. Prepare a chart for your class listing all the States with their Capitals, and all the Union Territories of India.
 Ans.1. Recognise: (to know who somebody or something is),
--The child recognized its mother.
2. Pavilion: (a temporary building used at public events and exhitions),
---The Players were sitting in the Pavilion.
3.. Zest: (enjoyment and enthusiasm),
---Young people do a work with zeal and zest.
4.. Stretch: (to put out an arm or leg to reach something),
----He stretched his hand to catch the ball.
5.. Alms: (money, clothes etc. given to poor people),
---The beggar was beggar was begging alms.
1.      Invasion: (act of an army entering another country by force),
---His brutal murder shocked everybody.


Q.1. What is special about the Bhangra dance?

Ans: The Bhangra dance is full of energy. It shows the great zest for life of the Punjabis.

Q.2. What was Punjabi's role in the struggle for India's Independence?

Ans: Lala Lajpat Rai, Bhagat Singh, Sukhdev, Udharn Singh, Kartar Singh Sarabha, etc. sacrificed their lives for the sake of their motherland.

Q.3. What did General Dyer do at the Jallianwala Bagh in Amritsar?

Ans: On April 13, 1919 about 20,000 people had gathered here for a public meeting. General Dyer ordered his riflemen to fire at the people.

 Q.4. What is the religious importance of Anandpur Sahib?

 Ans: In Anandpur Sahib, Guru Gobind Singh ji founded Khalsa. Lakhs of sikhs gather here every year to celebrate the founding of the Khalsa.

Q.5. How can you say that the Punjabi's are self-respecting people?

 Ans: We can say that because Punjabi's would never beg or show their back in battlefield.

Q.6. What states have benefited from the Bhakhra Nangal project?


Ans: Punjab, Haryana, Himachal Pradesh, Rajasthan and Gujarat have benefited from this project.