Thursday, 3 October 2019

SECRET OF HAPPINESS

0 comments
                             SECRET OF HAPPINESS 


LANGUAGE EXERCISES
A. Comprehension Questions

(i)                Answer the following questions in your own words:
(ii)              
1. Which is the greatest day in any individual’s life?
Ans. The greatest day in any individual’s life is when he or she realizes for the first time the power that lies within him or her.

2.     What enthralled the student in the Psychology class?
Ans. The Professor’s lecture on the potential of an individual’s inward power enthralled the student in the Psychology class. The professor told that if all our inward powers are focused on what we want to achieve, success will knock at our gate.

3.     Did the boy change as a result of the realization?
Ans. Yes, the boy changed as a result of the realization. He became a very successful person.

4.     What is there in the personality of every man?
Ans. There is a great reservoir of power which can work miracles in the personality of every man.

5.     How can weak personalities become strong?
Ans. The proper use of a weak person’s inward power can turn him into a strong personality and help him to achieve great success.

6.     What would Chesterton preach if he had just one sermon to deliver?
Ans. If Chesterton had only one sermon to deliver, he would preach it against fear. This sermon would tell people how they can get rid of their fear.

7.     What are the different types of fear experienced by the people?
Ans. Some people have financial fears. Fears of ill-health or the attack of some disease haunt many people. The fear of a bleak future is a source of worry to others. Some are trouble by the fear of the consequences of their past acts. Thus, people experience different types of fear.

8.     What did the author of 'Secret of Happiness' find when he flung open the door?
Ans. The author found only a little chipmunk when he flung open the door. It ran off into the darkness.

9.     How can one have a real escape from fear?
Ans. By getting a good look at fears and understanding their true nature, one can make them harmless and also get rid of them.

10. What was the priceless secret discovered by Mr. Kagawa?

Ans. The priceless secret about God’s grace discovered by Mr. kagawa was that if a person immerses himself over a long period in the grace of God, he can attain peace that nothing can destroy.

(i)                            Answer the following questions in 50 words each:

1.     Describe, in your own words, how the professor changed the total attitude of the student.
Ans. The professor talked about the rays of the sun focused on a piece of paper through a burning glass. These rays had developed the power of burning a hole in the paper. He said that every individual has inward power. If this power is used properly, he will surely succeed and reap the fruit of his efforts. This talk made the student realize the causes of his own failure and changed his total attitude.

2.     Write a small paragraph on ‘The Proper use of Human Energy.’
Ans. Human energy is no less powerful than atomic energy. It can work miracles if it is used in a proper way. This energy should be entirely focused on the object that person wants to achieve. For example, if one wants to be an Olympic player, one should devote one’s energy to the acquiring of those physical skills which Olympic players need to bag medals. Whatever one’s goal of life may be, it is always achievable if all physical and mental energies are properly focused on it.

3.     Relate the incident of North Woods in your own words.
Ans.  Once the author was staying in a lonely cabin in the North Woods. It was a dark night. He heard noises on the porch. They sent a shiver up his spine, and he was rooted to his chair. He had read an account of a murder in a newspaper. He was now beginning to think that some gangsters were secretly entering his cabin to put an end to his life. In a fit of desperation he flung open the gate. Instead of gangsters he discovered a little chipmunk. This experience taught him a lesson. Never magnify a fear.

4.     Write, in brief, the message given by Mr. Kagawa.
Ans. Mr. Kagawa had great faith in the goodness of God. He believed that God cares for man. One can always live a peaceful and happy life if one seeks the grace of God. According to Kagawa, this peace, given by the grace of God, is never destroyed. Mr. Kagawa always carried such peace about him.

B. Vocabulary Exercises
(i) Give the synonyms of:
a.                      eminent
b.                      adversary
c.                      profound
d.                      poise
e.                      obstacle
f.                      illustration
g.                     futile
h.                     abundant
i.                      conquer
j.                      total

Ans. (a) famous                                                   (b) enemy, opponent
          © Deep                                                        (d) balance
          hurdle                                                     (f) example
          (g) Useless                                                    (h) plentiful
          (i) Subdue                                                  (j) complete


 (ii) Give the antonyms of:
a.                 destroy
b.                opponent
c.                 shakable
d.                optimism
e.                 strength
f.                 ordinary
g.                ignorance
h.                 real
i.                  fact
j.                 cautious
Ans. (a) create                                            (b) ally
          © unshakable                                   (d) pessimism
          (e) weakness                                     (f) special
          (g) awareness                                    (h) unreal
          ( i) fiction                                          (j) careless

(ii)                         Give one word for each of the following expressions:
(iii)                        
a.     a science that studies the working of the human mind
b.      
b. a speech from the pulpit in a church

c. one who believes in the bright side of things

d. a daily or periodic paper that gives news and views

e. one who does not believe in God.


Ans.            a. Psychology                                                      b. Sermon
                    c. Optimist                                                          d. Journal
                    e. Atheist

(iv)                       Frame sentences to show distinction between the following pairs of words:

a Birth-                  berth
b. Familiar-            familial
c. Gate-                  gait
d. Adept       -        adapt
e. Mental-             mantle
f. Root-                 route
g. Peace-                piece

Ans. 

a. The boy has been delicate from his birth.
Have you booked a berth in this train?

b.. His face is familiar to every cinema fan.
Both these children seem to be of the same familial background.

c.The gate was kept open.  
Some children were laughing at his awkward gait.

d. I’m not an adept in photography.
This book is adapted to the needs of winners.  

e.He has lost his mental balance.
The devil has put on the mantle of a holy man.

f. Money is the root of evil.
The climbers tried to find a new route to the top of the mountain.


C. Grammar Exercises
(i) Fill in the blanks with suitable articles:
1. The dog is a faithful animal.
2. Tanuja is an honest girl.
3. I saw an American and a European at the market.
4. We visited the Golden Temple at Amritsar.
5.  The Himalayas have many ranges.
6. I use an umbrella in the rainy season.
7. Chandigarh is the capital of Punjab.

(ii) Change the following sentences into passive voice:
1.     I know him very well.
Ans. He is known to me very well.

2.     They sought my help.
Ans. My help was sought by them.

3.     It is time to say goodbye.
Ans.  It is time for goodbye to be said.

4.     This jug contains milk.
Ans. Milk is contained in this jug.

5.     Don’t use foul language.
Ans. Let foul language not be used.

6.     My father will receive me.
Ans. I will be received by my father.
Or
Foul language should not be used.

7.     I annoyed her.
Ans. She was annoyed by me.

(iii) Fill in the blanks with the appropriate comparatives or superlatives of the adjectives given in the brackets:

1. Milk is thicker than water. (thick)

2. Pen is mightier than the sword. (mighty)

3. Ludhiana is the largest city of Punjab. (large)

4. It is easier said than done. (easy)

5. The condition of the patient is much better now. (good)

6. Better late than never. (good)

(iv) Fill in the blanks with a non-finite (to-infinitive, gerund or participle) :
1.     He used the illustration of the burning glass (burn).

2.     The great success of life lies in putting (put) a key into the lock and releasing that terrific power.

3. If I had only one sermon to preach (preach), I would preach people to shun (shun) fear.

4. We allow ourselves to be made (make) miserable by fear.

5. The person who wishes to become (become) adept in the art of living (live) must learn to subdue (subdue) his fears.

6. I sat rooted (root) to my chair.

7. I wanted to get (get) out of there.

8. I found the door broken (break).

9. He did not learn the art of controlling (control) his powers.

10. To have (have) faith in God gives a lot of strength.

D. Pronunciation Practice
Speakers of English should learn to distinguish between the sounds /v/ and /w/
/v/ is produced with the help of upper teeth and lower lips.
/w/ is produced by rounding the lips as in the vowel sound in shoe and then immediately spreading the lips
as in the vowel in the initial position of the word above.

Now say the following words aloud:

Vest                        –west    

Vile                        -while

Vale                        –whale

Vine                        –wine

Vie                          –why

Vend                       – wend

Vent                        -went

Vim                       - whim


Verse                      -worse

Vain                        – wane
      


E. Creative Writing and Extended Reading

1. List out some pieces of advice for a man who wants to succeed in life.

2. Write a paragraph on: I. Fear, Man’s Worst Enemy

ii. Faith – Man’s Saviour

iii. Self Realization as a Key to Success

3. Read any one of the books written by Norman Vincent Peale:

i. The Power of Positive Thinking


ii. Stay Alive All Your Life

iii. A Guide to Confident Living



Just a little fun
For years a secret shame
 destroyed my peace I’d not read Eliot
, Auden or MacNeice.
But now I think a thought
that brings me hope:
Neither had Chaucer,
Shakespeare, Milton, Pope.

 





.



(Very Short Q/A)




1. The ……………day in any individual’s life is when he begins to realize himself for the first time.

Ans:- greatest
2. How much energy does an average man use in his life?

Ans:- 20%


3. What is one of man’s most common enemies?

Ans:- Fear


4. The average man fails because he does not learn to ………………………… his powers.

Ans:- control and consolidate



5. Who gave the priceless secret in the chapter ‘Secret of Happiness’?

Ans:- Mr. Kagawa


6. What is there in the personality of everyman?

Ans:- A great store of unused powers.


7. The boy changed as a result of ………………….

Ans:- realization






(15-20 Words)


1. Which is the greatest day in any individual’s life?

Ans:- It is the day when he begins to realize himself for the first time.
                             

2. What is there in the personality of every man?

Ans:- There is a great store of unused powers.



3. How can weak personalities become strong?

Ans:- Weak personalities can become strong by using the store of their unused powers.


4. What are the different types of fears experienced by people?

Ans:- Financial fears, fears of ill health and fears about the future.

                          TRANSLATION

63. He used the familiar illustration of the burning glass.
63. ausny jlwaux vwly SISy dy ie~k jwxy-pCwxy audhwrx dw pRXog kIqw[
64. What had happened?
64. kI hoieAw sI?
65. You are greater than you think.
65. qusIN ijMnw socdy ho, aus qoN vI ijAwdw mhwn ho[
66. In the personality of every individual, there is a great reservoir of unused power.
66. hr ivAkqI dI S^sIAq AMdr ibnW vrqI geI SkqI dw mhwn BMfwr huMdw hY [
67. One of these sermons was by Gilbert Chesterton.
67. auhnW pRvcnW ivcoN iek pRvcn iglbrt cYstrtn dI rcnw sI [
68. It touches every one of us in some way.
68. ieh swfy ivcoN hryk nUM iksy nw iksy rUp ivc CUMhdw hY [
69. Many people, for example, have financial fears.
69. audhwrx vjoN bhuq swry lokW nUM iv~qI fr huMdy hn[
70. We have fears of ill health.
70. swnUM Krwb ishq dy fr huMdy hn[
71. This is a problem common to all of us.
71. ieh swfy swirAW dI sWJI sm~isAw hY[
72. A fear is not unlike a ghost.
72. koeI vI fr iksy BUq qoN v~Krw nhI huMdw[
73. It frightens you in the gloom.
73. hnyry ivc quhwnUM ieh frw idMdw hY[
74. Most of the things one fears never happen.
74. ijAwdwqr cIzW ijMnW qoN AwdmI frdw hY, kdy nhIN vwprdIAW[
75. I didn’t want to die.
75. mYN mrnw nhIN cwhuMdw sI[
76. I wanted to get out of there.
76. mYN auQoN inkl jwxw cwhuMdw sI [
77. I leaped to the door and flung it open.
77. mYN drvwzy v~l lpikAw Aqy ie~ko Jtky nwl ies nUM Kol id~qw[
78. His eyesight was threatened.
78. aus dI idRStI SkqI Kqry ivc sI[
79. Disease afflicted him.
79. rog aus nUM kSt idMdy sn [
80. But he never lost his calm.
80. pr ausny kdy vI AwpxI SWqI nMU nhIN C~ifAw [
81. In that relationship, he lost his fears.
81. ies sMbMD kwrx ausny Awpxy swry fr ^qm kr id~qy[
82. There is the real escape from fear.
82. fr qoN Cutkwrw pwaux dw ie~k vwsqivk qrIkw hY[
83. Then you will have total peace of mind.
83. i&r quhwnUM pUrn mwnisk SWqI pRwpq ho jwvygI[













   

No comments:

Post a Comment