Friday, 4 October 2019

Say ‘No’

0 comments

                                                     Say ‘No’





Textual Comprehension

I. Answer each question in your own words:

1. Who was the king’s favourite and why?
Ans. Gopal, a witty barder, was the king’s favourite because he had helped the king, Raja Krishan many times.

2. Who were the king’s courtiers and ministers jealous of and why?
Ans. The king’s courtiers and ministers were jealousof Gopal because the king loved and trusted him for his wisdom. He never said ‘NO’ to Gopal.

3. What did the courtiers ask the king to do?
Ans. The courtiers asked the King to say ‘No’ to whatever Gopal said.

4.What discussion was going on in the court?
Ans. The king and his courtiers were discussing how they could make the in the kingdom more intelligent.  

5. What was Gopal’s suggestion to make the people intelligent?
Ans. Gopal suggestion that they should ask the people to have a discussion on some topic every day for one hour at least.

6. What did Gopal realize when the king said ‘NO’ to whatever he said?
Ans. Gopal realized that the ministers and courtiers were playing some game with him to show him down.

7. What did Gopal request the king to give his courtiers and ministers?
Ans. Gopal requested the king to give each courtier a special reward of five hundred gold coins.

8. What made the courtiers sad?
Ans. The courties became sad because the king refused to give them five hundred gold coins.

9. Why did the ministers and the courtiers run away?
Ans When Gopal requested the king to forgive the ministers and the courtiers, the king again shouted back ‘No’. All the ministers and the courtiers got up amd ran away.

10.  How were the jealous courtiers taught a lesson?
Ans. The plane if the jealous courtiers to get rid of the Gopal had failed. Instead they landed into hot waters by the cleverness of Gopal.

Ans. Gopal’s cleverness and wit helped the king to teach a lesson to his ministers and courtiers. Their plan to down show Gopal fell back on them only.

II. Tick () the correct answes:

1. Gopal, the barber, was very
(a)         kind.
(b)        witty.
(c)        jealous.

2. The courtiers tried their best to make Gopal look a fool because
(a)        they were jealous of Gopal.
(b)         they wanted to save the king.
(c)        they wanted to become witty themselves.

3. The ministers believed that Gopal got away with so many things because
(a)        he was very clever.
(b)        the king loved him.
(c)        the king said ‘YES’ to whatever he said.

4. Gopal was surprised because
(a)        the courtiers were jealous of him.
(b)        the king had never said ‘NO’ to him.
(c)        the king was saying ‘NO’ to whatever he said.

5. The courtiers were happy at the thought of
(a)        making Gopal a fool.
(b)        saying ‘NO’ to whatever Gopal said.
(c)        getting five hundred gold coins each.


III. Complete each sentence any way you like:
1.         Gopal noticed the ministers and the courtiers giggling at his back.
2.         Gopal requested the king to gives them a special reward of five hundred gold coins.
3.         The king never said ‘NO’ to whatever Gopal said.
4.         Gopal knew that the courtiers had planned to get rid of him.
5.         The ministers and the courtiers were so jealous of Gopal that they thought of a plan to get rid of Gopal.
6.         The ministers and the courtiers had to admit that they were guilty and asked the king to pardon them.

Vocabulary Enrichment
I. Match the words in column ‘A’ with words in column ‘B’ that mean almost the same:

1. sad
fully

2. witty
trust

3. giggle

prize

4. reward
laugh

5. believe
darling

6. favourite
quickly
7. completely
unhappy

8. immediately
intelligent




















Ans
A
B
sad
unhappy

witty
intelligent

giggle
laugh

reward
prize

believe
trust

favourite
darling

completely
fully

immediately
quickly


II. Fill in the blanks with the words given:

rid
plan
issues
jealous
trusted
noticed
favourite
rewarded
confidence
 

Raman was the favourite of King Krishnadev Rai. He was
the most trusted courtier and the king had full confidence in him.
 All the important issues were discussed with him. He was
rewarded handsomely by the king every now and then. This
made the other jealous courtiers of them.  The king had noticed
 this jealousy many a time, but said nothing. Once they
all made a plan to get rid of him.








III.. Write each word in the correct group:

Able             solve                       ability            enable                  believe                               solution
Fool             belief                      befool           foolish                  soluble                 believable
 








1.         Nouns:              ability                 solution                                Fool                       belief

2.         Verbs:              solve                     enable                                                 believe                   befool

3.         Adjectives:      Able                      foolish                                  believable              soluble



Grammar in Use
An Adverb is a word that tells How, When or Where an action is done, as –

1. He ran slowly.                                 (How?)

2. She came today.                              (When?)

3. My father has gone out.                  (Where?)


I. Complete each sentence using a suitable Adverb:

1.     He won’t play                                                     there
           
2.. She comes her                                                        everyday

3.     Do this exercise                                                   regularly

4.     The army fought                                                 bravely

5.     The moon shines                                                 brightly
 
6.     The king shouted                                                loudly

7.     Our soldiers fought                                            bravely

8.     The bus was running                                          fast


Note:   The Adverb form of ‘fast’ is ‘fast’ not ‘fastly’.
II. Fill in the blanks with ‘too’ or ‘so’:

1. Gopal was so witty that no one could fool him.
Ans. Gopal was too witty to be fooled.

2. The courtiers were so shocked that they could say nothing.
The courtiers were too shocked to say anything.

3. The ministers were so jealous that they did not praise Gopal.
The ministers were too jealous to praise Gopal.

III. Rewrite each sentence using ‘too .... to’ in place of ‘so ... that’:

1. I am so busy that I cannot talk to you.
Ans. I am too busy to talk to you

2. The news is so good that it cannot be true.
.Ans.  The news is too good to be true.

3. It was so dark that I could not see anything.
 . It was too dark that I could not see anything

4. She was so late that she could not catch the train.
She was too late that she could not catch the train

5. The question was so difficult that I could not answer it.
. The question was too difficult that I could not answer it.


Pronunciation Practice
I. Say each pair of words aloud.
Note the long and short sound in each pair:

live – leave

 it – eat           

hit – heat

fast – fist

last – list
day – day

way – why

may – my

how – high

fowl – file

           













II. Say each pair of words aloud. Note the two different sounds of ‘s’:


/s/
/z/
Hiss

Case

 loose

cease   

house  
his

phase

lose

sees

 houses














                                               
                                               












III. Say the following pairs of words aloud:
(Take care that the sound ‘v’ is produced with the help of the upper teeth and the lower lips. The sound ‘w’ is produced by rounding the lips.)

V        
W
verse     

vet

vest     

vale

vile     
worse

wet

west    

wail

while


                                                           










Composition Writing



I.                   Suppose Gopal meets the king the same evening. Pen down an imaginary dialogue between the two about the incident that took place in the court that day.

Ans.


King:      Did you like the way I behaved in the court?
        Gopal:    Yes, I liked the way you handled the situation.
        King:      I knew you would see through my game.
Gopal:      My request and your ‘No’ were enough to befool the jealous ministers and                       courtiers. They realised their folly and ran away.
King:       They will never dare do so again. (And they burst into laughter).



i.                    There are many humorous stories about King Akbar and Birbal. Reprouce briefly any in your own words.


Ans.      Akbar was a great king. Birbal was one of his ministers. He was very witty. One day Akbar ordered Birbal to find out those person who were afraid of their wives. He told him to give an egg to each of them. Birbal went away.
In the evening Birbal returned to the palace. He met Akbar. Akbar asked him where he was the whole day. Birbal answered that he visited many places. He saw many beautiful women. Akbar told him to speak slowly lest the queen should listen. Birbal thrust an egg into Akbar’s hand saying that he too was afraid of his wife. Both burst into laughter.




Q.1. Who was the king's favourite and why?

Ans. Gopal was the king's favourite because he had helped the king many a time.


Q.2. Who were the king's courtiers and ministers jealous of and why?

Ans. The king's courtiers and ministers were jealous of Gopal because he was the king's favourite.

Q.3. What was Gopal's suggestion to make the people intelligent?

Ans. Gopal's suggestion to make the people intelligent was that people should discuss some topic every day for an hour.


Q.4. What did Gopal realize when the king said 'No' to whatever he said?

Ans. Gopal realized that the ministers were playing some dirty game against him.

Q.5. What did Gopal request the king to give his courtiers and ministers?

Ans. Gopal requested the king to give them 500 gold coins each.

Q.6. What made the Courtiers sad?


Ans. The courtiers became sad because the king refused to give them five hundred gold Coins each.