Friday, 4 October 2019

Our Civilisation – II

0 comments

Our Civilisation – II






Textual Comprehension


I. Tick () the correct option to complete each sentence:
a. In a democratic country ......

1. all are equal before the law.
2. all have equal share of money.
3. all have equal food and clothing.

b. Many families live in a single room because......
1. they can’t afford to have another room.
2. they feel it a fun to live together in one room.
3. they can bathe, wash, dress, cook and eat in the same room.

c. Man’s mastery over nature has increased......
1. the dangers of war.
2. the power of the atom.
3. the worries of scientists.

d. Science has given man powers......
1. fit for inventors.
2. fit for children.
3. fit for gods.


II. Put a tick () or a cross () for each statement:

False
1. Machines don’t demand anything from us.             

                                                                                                     
False
2. There is no poverty in finest cities of the world.


False
3. Machines haven’t saved any time and energy for us.


False

4. The modern man knows how to use his knowledge.


False
5. Man’s mastery over nature has solved all his problems.

False
 

6. Ther poor are happy to live together in a single room.

True
 

7. We should not let machines rule us as we rule animals.


False
8. Mankind has survived because there have been no wars.


True
9. Atom bombs can bring about a total destruction of mankind.


False
10. The sharing of food and clothing is always fair in a democracy.


I.                    Answer each question briefy:

1.      What are the good points of a democracy?
Ans. In the democracy all are equal before the law. All have a voice in deciding who shall govern them and how.

2.      Which can be the negatives things in a democracy?
Ans. The wealth of the country is not equally shared by all people in a country. Some are very rich, some are very poor. This is something very unfair In a democracy.

3.      What is the difference between the life of the rich and the poor?
Ans. The rich people live life of luxury whereas the poor families of five or six persons live in a single room and do not have enough to eat.

4.      What sad thing can be seen even in the finest cities of the world?
Ans. Even in the finest cities of the world, thousands of people live in a dreadful surroundings. Many big families live in a single room and share the same room for sleeping, dressing, washing, bathing, cooking and eating.

5. What has made war immensely dangerous in modern times?
Ans. The discovery of atom bombs has made war immensely dangerous in modern times.

6.. What can happen if there is another war in the world?
Ans. If there is another war in the world, there will be total destruction of civilization.

7. What is wrong in the use of machines by the modern man?
Ans. The use of machines by the modern man has made him so much dependent on them that they have almost became his masters. Many of us spent most of our time in looking after and waiting upon them.

1.      How should we use the time and energy machines have saved for us?
Ans. We should use the time and energy machines have saved for us by making more beautiful things.

2.      What do you think is meant by being civilized?
Ans. Being civilized means making and liking beautiful things, maintaining justice equally between man and man.
Vocabulary Enrichment
We can form verbs by adding the prefix -en to certain words; as ––

1. enrich                      –– to make rich

2. encage                     –– to put into cage

3. encircle                    –– to put into circle

4. endanger                  –– to put into danger


Fill in the blanks using the correct form of the en- words from the box :
Enjoy                                     enfold                                  endear                                   enclose                                  encircle
Enrich                                   ensure                                 enlarge                               enforce                               encourage
 








1. Reading Enriches the mind.
2. Don’t encourage bad habits in a child.
3. Men and women should enjoy equal rights.
4. Her noble nature endeared has her to everybody.
5. There is no use making a law unless it is enforced.
6. The eagles enriched the place where the deer lay dead.
7. The mother enfolds the child in an affectionate embrace.
8. Please ensure that all the lights are switched off at night.
9. The lawn in front of my house is very small. I want to enlarge it.
10. If you enclose your garden with a wall, it will become difficult for boys to steal into it.


Grammar in Use
I. Rearrange the words to make sentences:

1. equal / law / before / the / are / all.
Ans. All are equal before the law.

2. powers / has / man / gods / for / fit / now.
Ans. Now man has power fit for gods.

3. a house / too / to / they / poor / buy / are.
Ans. They are too poor to buy a house.

4. with / rights / men / women / equal / have.
Ans. Women have equal rights with men.
5. drink / petrol / to / machines / have / must.
Ans. Machines must have petrol to drink.

6. forces / the / nature / tapped / man /of / has.
Ans. Man has tapped the forces of nature.

7. time / energy / saved / machines / and / us / have.
Ans Machines have saved us time and energy.

8. families / there / many / of five / are / persons / or six.
Ans. There are families of five or six persons.

II. Now frame questions to which the given sentences can serve as answers:

(For questions use the pattern: Question-word+did+Subject+V1+........)
1.      Where did they go for a picnic?
They went to the bank of a river.

2.      Why did they sit down under a tree?
 They sat down to rest under a tree.

3.      Who gave you this book to you?
Mohan gave this book to me.

4.      How did he behave at the party?
He behaved very badly at the party.

5.      How long did the children play in the park?
Children played in the park for two hours.

Pronunciation Practice
Rule : If a one-syllable word has two vowels, the first vowel usually has a long sound, and the second vowel is silent. And if the first vowel is u, in that case the word has the long u sound; as—

tube                             glue                             fruit

Rule : If a one-syllable word has two vowels, the first vowel usually has a long sound, and the second vowel is silent. And if the first vowel is o, in that case the word has the long o sound; as –

Note                            boat                            woe


Underline the word in each set that hasn’t a long vowel sound:

1.      Ride    rope

rid       rode
2. row         rod

ray              rule
3. soap            rail

Soak                sip
4. bow              not

Stone               note

5. hive            hay 

Hop               hope
6. robe                rod
   
Jake                   load
7. bone               boat

bat                        bite
8. tone              toad

toe                     tap

9. cane                can

cone                   came
10. doe              dock

pea                     dice
11. corn               coat

Cook                   cube
12. got               game

goal                    gate




Ans. 1. Rid                                               7.  Bat

2.      Tap                                                     8. tap

3.      Can                                                     9. Sip

4.      Dock                                                   10. Not

5.      Cook                                                   11. Hop

6.      Got                                                      12.  Rod


Composition Writing
I. Write four sentences on the good points of our civilization.
Ans.

1.       Ans. All are equal before the law.

2.      All have a choice in deciding who will govern them.

3         Ans Machines have saved time and energy for us.

4..   Man has more time to make beautiful things.  


II. Write four sentences on the bad points of our civilization.
Ans.
1.       The sharing out of money is unfair.

2.       Thousands of people live in dreadful surroundings.

3.       The dangerous of wars are increasing.

4.         Atom bomb can cause total destruction of civilization.