Friday, 4 October 2019

Our Civilisation –I

0 comments

Our Civilisation –I







Textual Comprehension
I. Tick () the correct option to complete each sentence:
a. The modern man………..

1. does all the work with his own hands.

2. has machines to do almost all his work.

3. has no time to take the help of machines.

b. Man invented machines......

1. to serve as his extra limbs.

2. to use his spare time and energy.

3. to make for him things of art and beauty.

c. Civilisation would be impossible without......

1. machines.

2. order and safety.

3. scientists and inventors.

d. Modern civilisation is like......

1. an oasis surrounded by a desert.

2. an oasis spreading over a desert.

3. a desert spreading over an oasis.


II. Put a tick () or a cross () for each statement:

False
1. Man is lazy, so he invented machines.       


False
2. Man in olden days enjoyed better health.


False
3. We have now the rule of ‘Might is Right’.


True
4. Order and safety are very essential for civilization.


True
5. The world has now almost become a single whole.


True
6. Previous civilizations were like an oasis in a desert.


True
7. The labour of lifting, carrying and walking bores us.


False
8. Anybody can break into our house without any fear of law.


False
9. Our civilization is not so secure as previous civilisations were.

False
 

10. Modern civilisation is in the fear of being destroyed very soon.



III. Answer each question briefly:

1.      Why do modern human beings seem very lazy?
Ans. Human beings seem very lazy because they use machines to do all sorts of work for them.

2.      Is man really very lazy? How can you say that?
Ans. Man is not really very Lazy. He is the most restless and energetic of all living creatures.

3.      Why do you think man has invented machines?
Ans. Man has invented machines because the activities like lifting, carrying, running, and remembering etc. bore him.

4.      How can you say our modern civilisation has order and safety?
Ans. Our modern civilisation has order and safety because the law protect even the physically weaker person in case somebody knocks him down. The law protects us from robbery and violence.

5. What does the law do when there is a burglary?
Ans. when there is a burglary, the law punished the burglars whenever it catches them.

6.. How are order and safety important for us?
Ans. o\Order and safety important for us because without them we will not be able to do those higher things which make up civilization.

7. What has made it possible to kill the pain of operations?
Ans. The use of anaesthetics made it possible to kill the pain of operations.

8.. How is our civilisation more secure than any previous civilisation?
Ans. Our civilization is more secure than any previous civilization because it os far more widely spread.

1.      How can you say that the world has become a single place?
Ans. We can you say that the world has become a single place as we can get things from all over the world at one place like orange from Brazil, dates from Africa and rice from India.


Vocabulary Enrichment
I. Rewrite the misspelt words correctly: (Not all the words are spelt wrongly.)

1. single           single                                                   9. Modern                      modern

2. truble           trouble                                                10. shoping                     shopping

3. enargy         energy                                                 11. Machine                   machine

4. scintist         sceintist                                               12. Opration                   operation

5. seprate         separate                                              13. Physicaly                 Physically

6. creatur         creature                                              14. Houswife                 housewife

7. terrible         terrible                                                15. Srounding                surrounding

8. happen         happen                                               16. Necessary                 neccessary


II. Complete each sentence with the correct form of the given word:

1. Cranes do for us the job of lifting.                                                             (lift)

2. Artists make beautiful things for us.                                                          (beauty)

3. To be healthy is not to be civilized.                                                            (health)

4. Man is the most energetic of all creatures.                                                 (energy)
           
5. Machines increase the production of goods.                                             (produce)

6. They are not the things man really wants to do.                                        (real)

7. We must praise our civilizatrion for its good parts.                                   (civilize)



Grammar in Use
I. Choose the right word to fill in the blanks:

• past –– can’t be used as a verb.

We can use it as a noun, adjective, preposition or adverb.

• passed –– is a verb. It is the V2 form of pass.

1. We cannot change the past.

2. She passed me in the street.

3. He paased his hand across his forehead.

4. It was past midnight when we got home.

5. He hurried past me without stopping.

6. We paased through Ambala on our way to Delhi.

• fewer –– used for numbers.

• less –– used for quantity.

1. Today there were fewer cars on the road.

2. I received less money than my brother.

3. There were fewer people in the park today.

4. We have less to worry than our parents.

5. I read much less now than I used to.

6. Fewer than twenty students passed the test this time.


II. Study the rules and then rewrite each sentence correctly:

• reason –– it is followed by that (not because).

• hardly –– not used with negatives.

• either and neither –– take singular verbs.


• double negatives –– never used in English.

1.      She can’t never tell lies.
Ans. She can never tell lies.

2. He did not do nothing wrong.
Ans. He did not do anything wrong.

3. The reason was because I was late.
Ans, The reason was that I was late.

4. I can’t hardly tolerate such a thing.
Ans. I can hardly tolerate such a thing.

5. Neither of the boys were able to do it.
Ans. Neither of the boys was able to do it.

6. We have two solutions; either are possible.
Ans. We have two solutions, either is possible.

7. This is the reason because you fail every time.
Ans. This is the reason that you fail every time.

8. The old man couldn’t hardly stand on his legs.
Ans. The old man could hardly stand on his legs.


Pronunciation Practice

Rule : If a one-syllable word has two vowels, the first vowel usually has a long sound, and the second vowel is silent. And if the first vowel is i, in that case the word has the long i sound; as ––

bike                             dime                            die

Underline the word in each pair that has the long vowel sound :

1.      kit
      kite
2.      ride
rid
3.      pine
      pin
4.      rip
ripe
5.      bit
      bite
6.       fir
       fire

1.      Twin
twine
2.      pile
      pill
3.      dime
 dim
4.      sit
site
5.      fine
fin
12. slide
       slid


Ans. 1.kite                                                                  7. Twine

2.      ride                                                                       8. Pile

3.      pine                                                                       9. Dime
4.      ripe                                                                       10. Site 

5.      bite                                                                        11. Fine

6.      fire                                                                        12. slide  
Composition Writing
Complete the following proverbs:

1. As you sow, so shall you reap.

2. Barking dogs seldom bite.

3. Coming events cast their shadows before.

4. Slow and steady win the race.

5. A bad workman quarrels with his tools.

6. God helps those who helps themselves.

7. United we stand, divided we fall.

8. Where there is a will, there is a way.