Friday, 4 October 2019

Childhood

0 comments

                                                   Childhood





Textual Comprehension
I. Tick () the correct option to complete each sentence:

a. Gandhiji would run back home after school because......
1. he was very shy by nature.
2. he was a mediocre student.
3. he had to finish his homework.

b. Gandhiji could never imagine that......
1. the teacher was there to supervise.
2. the teacher would not help him in copying.
3. the teacher wanted him to copy the spelling.

c. Gandhiji thought that the teacher had acted wrongly because......
1. to err is human.
2. the teacher was not wise.
3. the teacher was not highly placed.

d. Gandhiji always took care to do his daily lessons because.....
1. he disliked reading.
2. he disliked his teacher.
3. he disliked being taken to task.



II. Answer the following questions:
1.      Why did Gandhiji’s father leave Porbandar for Rajkot?
Ans. Gandhiji’s father left Porbandar for Rajkot to become a member of the royal Court.

2.      How old was Gandhiji when he was sent to a high school?
Ans. Gandhiji was tweleve years old. when he was sent to a high school.

3.      Why did Gandhiji make his books and lessons his sole companions?
Ans. Gandhiji made his books and lessons his sole companions because he was very shy by nature and avoided all company.

4.      Who was Mr. Giles? Why did he visit Gandhiji’s school?
Ans. Mr. Giles was Inspector of the schools. He visited Gandhiji’s school for inspection.

5.      What did the teacher want Gandhiji to do and why?
Ans. The teacher wanted to copy the spelling from his neighbour’s slate so that he could write the correct spelling of the word ‘kettle’.

6.      Why do you think Gandhiji calls himself ‘stupid?
Ans. Gandhiji called himself stupid because he could not learn the art of copying. All the boys except him, were found to have spelt every word correctly.

7.      What opinion did Gandhiji form of his teacher and why?
Ans. Gandhiji thought that his teacher was tempted to do wrong because he was a human being and to err is human.

8.      What did Shravana do for his parents?
Ans. Shravana carried his blind parents on a pilgrimage. He carried them on his shoulders by means of slings.

9.      How did the story of Harishchandra inspire Gandhiji?
Ans. The story of Harishchandra inspired Gandhiji to follow the path of truth.

10.  What idea do you form of Gandhiji as a child?
Ans. Gandhiji was a shy child. He did not like books and was unwilling to learn at school. He was very respectful towards teachers and always followed the path of truth.


Vocabulary Enrichment
I. Fill in the blanks with the correct form of the given words:

1. Old                   :  We should always respect our elders.
2. High                 : What is the height of this building?
3. Deep                 : The cries of the poor woman touched my heart deeply.
4. Wise                 : There is no wisdom in giving a child so much money.
5. Spell                 : There are many spelling- mistakes in your writing.
6. Truth                : We should all be truthful in our life.
7. Permit              : He took my car without my permission.
8. Perform            : The performance of our team was not so good this time.
9. Inspect             : The Principal went on a tour of inspection of all classes.
10. Supervise        : Under whose supervision did you leave the children?

                                                                                               
II. Choose a suitable literary term to match each definition:


play                                Poem                             comedy
Essay                             ballad                            biography
Novel                            tragedy                         autobiography
 












1. Tragedy                      : It is a story or play that has an unhappy ending.

2. Play                       : It is a writing that can be performed by actors on stage.

3. Biography        : It is a book that a person writes about another person.

4. Novel                   : It is a long and imaginary story in the form of a book.

5.      Ballad                :It is a simple song or poem, especially one that tells a story.

6. Comedy           : It is a light or amusing play or film, usually with a happy ending

7. Autobiography : It is a book that a person writes about himself, his experiences, etc.

8. Essay                   : It is a piece of writing, usually short and in prose on any one subject.

9. Poem                  : It is a piece of writing in verse, especially one that expresses deep feelings or noble thoughts.


Grammar in Use
When two actions happen at the same time, we can use an -ing phrase (i.e. a participle phrase) for the longer action; as ––

1. He was very shy.

He avoided the company of other boys.
= Being very shy, he avoided the company of other boys.
2. Shravna carried his blind parents.

He went from place to place.
= Carrying his blind parents, Shravna went from place to place.
I. Combine each pair of sentences, using an -ing phrase:

1.      The boys saw the teacher. They stopped talking.
Ans. Seeing the teacher, the boys stopped talking.
2. The robber took out a revolver. He threatened to kill the merchant.
Ans. Taking out revolver, the robber threatened to kill the merchant.

3. The teacher raised his voice. He asked the boys to stop talking.
Ans. Raising his voice, the teacher asked the boys to stop talking.

4. I believed the beggar’s story. I gave him some money.
Ans. Believing the beggar’s story,  I gave him some money.

5. The boys saw the gardener. They ran away.
Ans. Seeing the gardener, the boys ran away.

6. We lived in the same house. We helped each other.
Ans. Living on the same house, we helped each other.


7. Kapil took up his bag. He walked out of the room.
Ans. Taking up his bag, kapil walked out of the room.

8. She is very poor. She can’t send her child to school.
Ans. Being very poor, she can’t send her child to school.

II. Fill in the blanks with ‘a’, ‘an’ or ‘the’:

The teacher asked boys in the class to copy down the words written on the blackboard.



Pronunciation Practice
Read the words in the box. Write the words with the same short vowel sound in the corect window. Then write your own words with the same vowel sound on the other three lines.

Top                             fit                                bus                                        cab                                        cup
jet                               pen                            pig                                        rock                                       wig
tub                              box                           tag                                         step                                      map
 










a                     e                       i                        o                             u

cab                           jet                          fit                            Top                            cup

tag                            pen                        wig                         box                            bus

map                          step                        pig                          rock                          tub

rag                            get                         twig                        hop                           jug

rat                           hen                         lit                              mock                       dug

mat                          mon                        rin                            lot                            rug

Composition Writing
I. Suppose you are the child M.K. Gandhi, and Mr. Giles came on a visit of inspection to your school. Write a letter to your father relating to him the whole incident that happened that day.
Ans.
20 Ranjit Avenue
Patiala
January15, 20….
Last week Mr, Giles came to our school. Mr. Giles is the inspector of schools. He gave us five words to check our spellings. One of these words was ‘kettle’. I gad mispelt it.
My class teacher wanted me to copy it from the students sitting next to me. But I did not like to copy it. The result was that all the boys except me had spelt it correctly. I did not feel ashamed of it. This incident taught me to be truthful in life.
Yours affectionately
Mohandass

II. Complete the following sentences any way you like:

1. We should always speak the truth.

2. We should not abuse others.

3. We should wake up early.

4. We should not cheat anybody.

5. We should respect our elders.

6. We should not cheat anyone.



Q.1. Why did Gandhi ji's father leave Porbandar for Rajkot?

Ans: Gandhi ji left for Rajkot because his father became a member of the Royal court of Rajkot.

Q.2. Why did Gandhi ji make his books and lessons his sole companions?

Ans: Gandhiji made books and lessons his sole companions because he was very shy. He avoided all company.

Q.3. Who was Mr. Giles? Why did he visit Gandhi ji's school?

Ans: Mr. Giles was Inspector of schools. He came in Gandhiji's school on a visit of inspection.

Q.4. What did the teacher want Gandhiji's to do and why?

Ans: The teacher wanted Gandhiji to copy the spellings from his neighbour's slate. He wanted Gandhiji to correct the spellings.

Q.5. Why do you think Gandhiji called himself "stupid"?

Ans: Gandhiji called himself stupid because he did not correct the spellings in spite of being prompted by the teacher.

Q.6. What opinion did Gandhiji form of his teacher and why?


Ans: The teacher remained a figure of respect for Gandhiji. It is because Gandhiji was by nature blind to the faults of elders.