Thursday, 3 October 2019

CHARACTER OF A HAPPY MAN

0 comments

CHARACTER OF A HAPPY MAN


Enjoying the Poem

1.     What does the poet want to say in the poem?
Ans.  In this poem, the poet wants to describe those virtues which enable a person to lead a happy life. Honesty, righteousness, self-satisfaction and devotion to God are some virtues of the character of a happy man.

2.     Write a note on the central idea of the poem.
Ans. The central idea of this poem is that a happy man is nobody’s slave. He is honest, truthful and God-fearing. He is free from worldly troubles and anxieties. He knows no hear, and he is his own master.

3.     Write a summary of the poem in your own words.
Ans. The central idea of this poem is that a happy man is nobody’s slave. He is honest, truthful and God-fearing. He is free from worldly troubles and anxieties. He knows no hear, and he is his own master.

4.     Explain the lines. ‘‘Whose armour is his honest thought and simple truth his utmost skill!”
Ans. The happy man is honesty and truthful. He never deceives anybody, and he never tells a lie. He does not need any armour for his defence. Honesty is his means of self-defence, and truth is his best skill for doing his work in this world.

5.     How does a man become really happy?
Ans. A man can become really happy if he determines to have no matter and become free from passion. He should be honest, truthful, sincere, hard-working and free from jealously and fears. He should become his own master. That is the secret of happiness.

6.     How does ‘a religious book or a friend’ give happiness?
Ans. A religious book teaches many useful lessons. The book teaches to shun evil and follow the path of good. It keeps us on the right path. The same is true of the company of a friend.  From the company of a true friend, you get the same peace of mind and happiness that a religious book gives you. Thus, they give us happiness of the purest kind.

7.     How does a contented man have all without having anything?
Ans. A contented man desires nothing more than what he has. He is not ambitious. He is free from jealously. He is not afraid of anything. He is self- sufficient. So he has everything.

8. A ‘synonym’ means a word with a similar meaning. Write down the synonyms of the following words from the poem.
Passions                             …………………….
Fame                                  …………………….
Grace                                 …………………….
Service                               …………………….
Vice                                   …………………….
9. Life is not made difficult by a hostile fate but because of our own dreamy, unrealistic desires. Alexander Pope’s poem “The Quiet Life” conveys the same idea. Compare the two poems.





1. Write a note on the central idea of the poem.
Or
Write a summary of the poem in your own words.
Or


How does a man become really happy?

Ans:- A truly happy person leads an artificial life. He is jealous of none. He is content with whatever he has. He is not a slave of his passions. He prays to God daily and follows the path of goodness.




Extract 1

How happy is he born or taught
That serveth not another’s will;
Whose armour is his honest thought,
And simple truth his utmost skill.




1. Name the poem and the poet.

Ans:-

Poem:- Character of A Happy Man
Poet:- Sir Henry Wotton


2. What is the armour of a happy man?

Ans:- Honest thought is the armour of a happy man.


3. What is his utmost skill?
Ans:- Simple truth is his utmost skill.




Extract 2

Whose passions not his masters are;
Whose soul is still prepared for death;
Untied unto the world with care
Of public fame or private breath.


1. What is a happy man not afraid of?

Ans:- A happy man is not afraid of death.



2. What is a happy man not slave of?

Ans:- A happy man is not slave of his passions.



Extract 3


Who envies none whom chance doth raise
Nor vice; who never understood
How deepest wounds are given with praise;
Nor rules of state, but rules of good.


1. Who does a happy man envy?

Ans:- A happy man envies nobody.


2. What does a happy man not understand?

Ans:- A happy person does not understand how deepest wounds are given with praise.


3. What does a truly happy person rule over?

Ans:- He rules over goodness of his heart.


Extract 4

Who God doth and early pray
More of his grace than gifts to lend;
And entertains the harmless day
With a religious friend.


1. What does a happy person pray for?

Ans:- A happy person prays for God’s grace.





2. What do you understand by the term harmless day?

Ans:- It means the harmless activities of the day.



3. How does a happy man spend his day?

Ans:- In the company of some noble friend.



Extract 5

This man is free from servile bonds
Of hope to rise and fear to fall;
Lord of himself, though not of lands;
And having nothing, yet hath all.


1. What does the poet mean by ‘this man’?

Ans:- ‘This man’ means the man who wants to be happy.



2. What do ‘servile bonds’ refer to?

Ans:- ‘Servile bonds’ refer to hope to rise and fear to fall.


3. Explain the last line of the stanza.

Ans:- A happy man may not have material things. But he has satisfaction.
Poem 2